Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novomašniki po Evropi: kam kažejo smernice?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 07. 2023 / 05:30
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Maša, Vera
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2023 / 16:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novomašniki po Evropi: kam kažejo smernice?
Dandanes moramo biti hvaležni za vsak duhovni poklic. FOTO: Tatjana Splichal

Novomašniki po Evropi: kam kažejo smernice?

V Cerkvi na Slovenskem se v letošnjem letu veselimo treh novomašnikov.

V primerjavi s preteklimi leti, še posebej desetletji, je število novih duhovnikov izredno nizko, vsekakor pa moramo biti v teh časih hvaležni za vsak duhovni poklic in v molitvi nenehno prositi, da bi Gospod nagovoril čim več mladih, naj mu sledijo po poti posvečenja.

Kako je z novimi duhovnimi poklici po Evropi? Ogledali smo si podatke za nekatere evropske države in zdi se, da se smernice na stari celini v večini primerov nagibajo na isto stran …

V štirih hrvaških škofijah, ki mejijo na Slovenijo, imajo letos 15 novomašnikov.

Hrvaška

Hrvaška cerkvena pokrajina je razdeljena na pet nadškofij in 17 škofij. Zanimali so nas predvsem podatki za (nad)škofije, ki mejijo na Slovenijo: to so zagrebška, varaždinska, reška in poreško-puljska. Kot so sporočili s katoliške agencije IKA, zbirnih podatkov o novih mašah za celotno Hrvaško nimajo, niti ne popolnih podatkov za posamezne škofije, saj redovne skupnosti mašniška posvečenje podeljujejo samostojno.

Po njihovih podatkih imajo v varaždinski škofiji letos enega novomašnika, v zagrebški nadškofiji dvanajst, pet škofijskih in sedem redovnih, v reški pa dva. V poreško-puljski škofiji v letošnjem letu ni novomašnikov.

FOTO: Tatjana Splichal

Avstrija

Katoliška cerkev v Avstriji letos pozdravlja 28 novih duhovnikov. Od tega jih dvanajst prihaja iz redovnih skupnosti, osemnajst pa je rojenih zunaj Avstrije: med slednjimi je osem Nemcev, dva Venezuelca, po en novomašnik pa prihaja iz Italije, Španije, Nigerije, Burundija, Združenih držav Amerike, Mehike, Indije in Vietnama.

Tudi Avstrijci mašniška posvečenja tradicionalno podeljujejo na praznik apostolov sv. Petra in Pavla, vendar se tako škofije kot redovne skupnosti včasih odločijo tudi za druge termine. Največ novih duhovnikov naenkrat je posvečenje prejelo 17. junija v dunajski stolnici sv. Štefana: tamkajšnji nadškof kardinal Christoph Schönborn je med duhovnike sprejel osem bogoslovcev.

Statistike kažejo, da Nemci v zadnjih letih vedno znova dosegajo »dno« z vse manj vpisi v bogoslovna semenišča.

Nemčija

Zbirni podatki za nemško Cerkev v letošnjem letu prav tako še niso na voljo, statistike pa kažejo, da Nemci v zadnjih letih vedno znova dosegajo »dno« z vse manj vpisi v bogoslovna semenišča. Po doslej zbranih podatkih je v letu 2022 celotna Cerkev v Nemčiji dobila le 33 novih duhovnikov, pri čemer pa velja omeniti, da številka predstavlja škofijske duhovnike in poleg niso prišteti novomašniki, ki so člani različnih redovnih skupnosti.

V primerjavo ponujajo Francijo, ki je lani zabeležila 122 mašniških posvečenj, od tega 77 škofijskih in 45 v redovnih skupnostih. Kar v desetih izmed 27 nemških škofij v letu 2022 niso imeli mašniškega posvečenja, na vrhu seznama z največjim številom novomašnikov, po štirimi, pa sta nadškofija Köln in škofija Rottenburg-Stuttgart.

FOTO: Tatjana Splichal

Poljska

O krizi poklicev govorijo tudi na Poljskem, od koder letos iz škofije Łódź v osrčju države poročajo o enem samem mašniškem posvečenju, kar je najnižje zabeleženo število novomašnikov v njihovi zgodovini. V isti škofiji so lansko leto posvetili deset novih duhovnikov, poroča poljski spletni portal Gazeta Wyborcza. Łódź je četrto največje mesto na Poljskem.

Število vpisanih v bogoslovna semenišča na Poljskem iz leta v leto strmo upada in posledično so bili primorani zapreti že precejšnje število omenjenih ustanov.

V škofiji Olsztyn letos nimajo nobenega novomašnika, prvič po letu 1950. V Krakovu, drugem največjem poljskem mestu, so letos podelili sedem duhovniških posvečenj, kar je polovica kandidatov izpred dvajsetih let.

Število vpisanih v bogoslovna semenišča iz leta v leto strmo upada in posledično so bili na Poljskem primorani zapreti že precejšnje število omenjenih ustanov. Tamkajšnji škofje te spremembe pripisujejo »vedno večji sekularizaciji družbe, pa tudi pomanjkanju privlačne vizije duhovništva, ki bi pritegnila zadostno število mladih«.

Francija

V Franciji, »najstarejši hčeri Cerkve«, pa so se letos razveselili »le« 88 novomašnikov. Številka je za 34 duhovniških kandidatov nižja od lanskega leta, ko so škofje po vsej državi podelili 122 duhovniških posvečenj, poroča spletni portal La Croix International.

Cerkev v Franciji je tako prvič v zadnjih letih dobila manj kot sto novih duhovnikov. Večina izmed njih, 52, je škofijskih, kar je prav tako najnižje število v zadnjih najmanj desetih letih.

Smernice novih duhovnih poklicev v celoti odražajo dogajanje na vseh drugih področjih v družbi: danes se cele generacije zelo težko odločijo za dosmrtno predanost ali zvestobo določeni stvari.

Nadškof Bourgesa, Jérôme Beau, je v pogovoru za omenjeni spletni portal pojasnil, da smernice novih duhovnih poklicev v celoti odražajo dogajanje na vseh drugih področjih v družbi: danes se cele generacije zelo težko odločijo za dosmrtno predanost ali zvestobo določeni stvari, pa naj gre za duhovni poklic, zakonsko in družinsko življenje, pa tudi poklicno pot.

FOTO: Tatjana Splichal

Poleg tega naša družba po besedah škofa Beauja ne spodbuja rasti poklicev. Odnosi z drugim človekom in osredinjenost na denar so v nasprotju s posvečenim življenjem. Življenje duhovnika se zdi povsem nasprotno z življenjem celotne družbe. Posameznik potrebuje ogromno energije in moči, če želi plavati proti toku in se drzno odzvati Gospodovemu klicu.

Po besedah francoskega škofa se model krščanske družbe korenito spreminja: naslednja stopnja služenja Cerkvi bo morala predvideti večjo vključenost laikov. Ob tem, tako škof Beau, pa se moramo radostno veseliti vsakega novega duhovnega poklica.

Nalaganje
Nazaj na vrh