Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novost pri uveljavljanju pravice otroka do nadomestila preživnine

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 09. 2022 / 18:57
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2022 / 19:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Novost pri uveljavljanju pravice otroka do nadomestila preživnine
Fotografija je ilustrativna. FOTO: Tatjana Splichal

Novost pri uveljavljanju pravice otroka do nadomestila preživnine

Z letošnjim 1. septembrom so se s spremembo zakona o Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu Republike Slovenije spremenili pogoji za uveljavljanje pravice otroka do nadomestila preživnine.

Bistvena novost je, da za uveljavljanje pravice otroka do nadomestila preživnine ni več potrebno, da je bila predhodno poskušana izterjava preživnine. Od 1. septembra letos so vlagateljem na spletni strani sklada (TUKAJ) na voljo tudi novi obrazci za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine.

Spletna informativna delavnica

Minuli četrtek in včeraj je sklad izpeljal spletno informativno delavnico za centre za socialno delo po Sloveniji glede uveljavljanja nadomestila preživnine pri skladu in izterjave preživnine iz tujine. Predstavniki CSD so prvi stik s preživninskimi zavezanci in njihovimi družinami in zato nepogrešljivi vir informacij, kam se lahko upravičenci obrnejo in kako potekajo postopki.

Uveljavljanje pravice otrok do nadomestila preživnine

Direktorica sklada mag. Barbara Leder je poudarila pomen informiranosti svetovalcev in sodelavcev CSD, uveljavljanje pravice otrok do nadomestila preživnine pa je podrobneje predstavila vodja Oddelka za pravice delavcev ob insolventnosti delodajalca in za zagotavljanje pravice otrok do nadomestila preživnine Ajda Likar.

Kaj je neplačevanje preživnine?

Sklad otrokom, ki jim pripada preživnina, pa je preživninski zavezanci ne ali pa neredno plačujejo, izplačuje nadomestila preživnin. Neplačevanje preživnine pomeni, da je preživninski zavezanec tri zaporedne mesece ne plača ali pa mu v zadnjih 12 mesecih dolguje vsaj tri povprečne mesečne preživnine. Takrat lahko otrokov zakoniti zastopnik, po dopolnjenem 18. letu pa otrok sam, vloži zahtevo za uveljavitev pravice do nadomestila preživnine.

Od 1. septembra letos so vlagateljem na spletni strani sklada (TUKAJ) na voljo tudi novi obrazci za uveljavljanje pravice do nadomestila preživnine.

Otrokom zagotovljena osnovna socialna varnost

Otrokom, ki preživnine ne prejemajo, je tako z izplačevanjem nadomestila preživnine zagotovljena osnovna socialna varnost, hkrati pa sklad izplačana nadomestila preživnine terja od preživninskih zavezancev in tudi tako osvešča in spodbuja njihovo odgovornost k plačevanju preživnine.

Kaj se je spremenilo?

S septembrsko spremembo zakona za uveljavljanje pravice otroka do nadomestila preživnine ni več potrebno, da je bila predhodno poskušana izterjava preživnine na sodišču. V teh primerih bo sklad pozval preživninskega zavezanca, naj v 8 dneh poda pisno izjavo o zahtevi in predloži dokazila o morebitni plačani preživnini.

Kdaj brez poziva preživninskemu zavezancu?

Če pa bo vlagatelj razpolagal z dokazili, da je pred uveljavljanjem pravice do nadomestila preživnine že poskušal izterjati preživnino prek sodišča in je postopek neuspešno zaključen ali da postopek izvršbe traja več kot 2 meseca ali če je otrokov zakoniti zastopnik podal pisno zahtevo za izterjavo preživnine iz tujine, bo sklad o zahtevi za priznanje pravice do nadomestila preživnine odločil brez poziva preživninskemu zavezancu.

Kupi v trgovini

Vrtec pri stari mami
Drugi priročniki
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh