Zapri
Iskanje

O mašah, zaljubljencih in ognjevitih odgovorih [VIDEO]

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 14. 07. 2021 / 10:47
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 15:20
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

O mašah, zaljubljencih in ognjevitih odgovorih [VIDEO]

O mašah, zaljubljencih in ognjevitih odgovorih [VIDEO]
Simon Potnik. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.
V deseti oddaji Reflektor, zadnji pred počitnicami, se oziramo nazaj.

Izbrskali smo nekaj najzanimivejših izjav, misli in citatov gostov, ki so najbolj nagovorili naše voditelje. V članku smo se ustavili pri treh izmed njih. V oddaji pa si oglejte še vse ostale.


Recept, da se bomo Slovenci bolje razumeli

Okrogla obletnica je odlična priložnost za pogled v preteklost in prihodnost. Ob dnevu državnosti sta to storila zgodovinar Aleš Maver in – med drugim – Družinin kolumnist Ožbej Peterle. Razklanost slovenske miselnosti se kaže vsak dan. Maver začetek boljšega sobivanja vidi v velikodušnosti. 

Aleš Maver. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.

»To pomeni, da ne skočimo na vsako napako bližnjega in jo do skrajnosti poudarimo, vrtamo po njegovi rani, dokler ne znori od bolečine, kar se trenutno res dogaja.« (Aleš Maver) 

»Velikodušnost, ki jo je izpostavil Aleš, me je spomnila na to, da v razpravi o Sloveniji pozabljamo na bolj vzvišene načine sobivanja. Velikodušnost – kakšna beseda! Zdela se mi je čudovita popotnica ob praznovanju naše obletnice,« je izjavo pospremil voditelj Blaž Podobnik.  

Blaž Podobnik. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.

Kristjan 24/7

V Reflektorju je gostoval tudi iskrivi Gregor Čušin, ki je brez zadržkov priznal, da je v vsakdanjiku pogosto nervozen, in se pošalil, da se v njem skriva grizli.

»Kolegi v teatru so velikokrat rekli: ne hvali dneva pred Čušinom. To precej pove o meni, da sem bil nekoliko paničen in nestrpen. Kolega me je nekoč vprašal, kaj imam od vere in od tega, da hodim v cerkev. Odvrnil sem mu: 'Poglej, kako sem nervozen, zoprn in težak. Si me predstavljaš, kakšen bi bil, če se ne bi trudil biti boljši?'« (Gregor Čušin) 

Gregor Čušin. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.

Odziv Petra Čemažarja, letošnjega novomašnika, ki je vodil oddajo: »Gregor je izpostavil veliko problematiko. Pogosto so kristjani to le ob nedeljah – pri maši. On se res trudi in izpostavlja, da je kristjan treba biti v službi, družini, kot oče, mož … 24 ur na dan, v vseh razsežnostih življenja. Tu je pogovor meni in, mislim, tudi drugim veliko dal.« 

O mašah in zaljubljencih

Koronačas je med drugim prinesel tudi razmah prenosov maš prek spleta. V medijih in pogovorih smo velikokrat zasledili poudarke, da teh ne moremo enačiti s "pravimi" mašami, v živo, ki jih doživimo v občestvu in prejmemo tudi evharistijo. Za Simona Potnika, župnika v Slovenj Gradcu, so te primerjave popolnoma nesmiselne, saj je jasno, da gre za dve popolnoma različni stvari. Simon je trditev podkrepil še z zelo izvirno prispodobo.

»To je enako, kot če bi zaljubljencu govoril, da pogovor po telefonu ni poljubljanje. Pa saj to ve vsak! Ker se imata rada, pa si rada pošiljata SMS-e. Nič na svetu ne nadomesti Jezusove smrti in vstajenja. O tem nam sploh ni treba govoriti. Spletne maše nam delajo 'lušte' po pravih mašah. Nekaterim pa pač ne.« (Simon Potnik) 

David Ahačič, Simon Potnik in Rok Škrlep. FOTO: Arhiv oddaje Reflektor.

»To je bil moj najljubši del intervjuja. Ko sem začel dobivati odgovor, mi je bilo sprva kar malo nerodno, da sem vprašanje sploh zastavil. Nato pa sem dojel: hvala Bogu, da sem ga. Pri Simonu mi je bilo všeč, da je imel ognjevite odgovore. Ni bil mlačen, povedal je neposredno in z žarom, ki je človeka prevzel,« meni voditelj Rok Škrlep.  

Tako sebi kot vam želimo, da bi si upali vprašati. Tehtno, spoštljivo in argumentirano, a da bi si upali. Ker brez ključnih vprašanj ni niti ključnih odgovorov. Pri Reflektorju, ki se vrne koncem poletja, si bomo za to vsekakor prizadevali. Hvala za vašo podporo!

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close