Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obama na ameriški katoliški univerzi o splavu

Objava: 20. 05. 2009 / 07:54
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obama na ameriški katoliški univerzi o splavu

Med govorom prišlo do nemirov

Ameriški predsednik Barack Obama je bil minuli konec tedna slavnostni govornik na zaključni slovesnosti katoliške univerze Notre Dame v ameriški Indiani, kjer je v svojem govoru zavzel jasno stališče do vprašanja splava. Navzočim je pojasnil, da pri nobenem drugem vprašanju boj med drugače mislečimi ni tako izrazit kot prav v razpravi o pravici do življenja nerojenih otrok.

Po njegovih besedah so načela zagovornikov življenja in zagovornikov splava popolnoma nezdružljiva. Kljub temu pa ameriški predsednik poziva k medsebojnem spoštovanju, saj je mogoče zagovarjati svoje stališče, ne da bi pri tem poniževali drugače misleče. Posameznikov, ki skušajo žensko odvrniti od splava, ne smemo takoj označiti z 'desničarskimi ideologi, pač pa moramo spoštovati tudi stališče tistih, ki splavu nasprotujejo, je ameriški predsednik povedal 12.000 študentom, profesorjem in ostalim gostom zaključne slovesnosti.

Stališče Baracka Obame glede vprašanja splava (zavzema se za liberalnejšo različico zakona) je ameriške katoličane privedlo do hudega spora zaradi povabila katoliške univerze, naj predsednik študentom govori ob zaključku njihovega študija. Obenem je univerza Notre Dame Baracku Obami podelila častni doktorat. Preko 360.000 ljudi je podpisalo peticijo proti njegovemu nastopu; 70 ameriških škofov je izrazilo svoje nasprotovanje, med njimi tudi predsednik ameriške škofovske konference, kardinal Francis George. Podporniki univerze so odrekli finančno podporo in zahtevali odstop rektorja univerze, p. Johna Jenkinsa. Večina študentov pa je nastop ameriškega predsednika pozdravila.

Pred govorom predsednika Obame je Jenkins skušal upravičiti vabilo spornega gosta. Dejal je, da moramo ljudje priznavati mnenje drugih. Prav je, da si za vodilo vzamemo svojo vero, vendar moramo biti kljub temu pripravljeni na dialog, s katerim pozivamo k razumu, sprejemljivem za vse.

V svojem govoru se je Obama zavzel za zmanjšanje števila splavov ‘tako, da se izognemo nezaželeni nosečnosti, da poenostavimo posvojitve, in da nudimo čimveč podpore tistim ženskam, ki se odločijo, da bodo otroka donosile’. Študente je spodbudil, naj ostanejo zvesti svoji veri in naj ohranijo vrednote, v katerih so bili vzgojeni. Govor ameriškega predsednika so motili posamezni demonstranti med poslušalci, ki so skandirali vzklike ‘Splav je umor!’ in ‘Ustavite pobijanje otrok!’. Policisti so demonstrante napotili iz dvorane, študentje pa so na njihove vzklike odgovorili z vodilom predsednika Obame ‘Da, zmoremo!’ in ‘Mi smo Notre Dame!’.

V dvorani pa je ostala skupina stotih študentov z rumenimi križi, na katerih so bili vidni odtisi otroških nožic, in tiho protestirala proti politiki predsednika Obame glede vprašanja splava. Ko je množica med podelitvijo častnega doktorata predsedniku vstala, so demonstrativno ostali na svojih sedežih.

Odzivi Cerkve na nastop predsednika Obame so različni. Vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano je pohvalil predsednikova prizadevanja za spravo med zagovorniki različnih stališč, pa tudi njegov predlog, da je potrebno zmanjšati število splavov.

Ameriški katoliški škofje so bili do nastopa predsednika Obame izredno kritični, saj so podelitev častnega doktorata označili kot ‘prostitucijo’ katoliške istovetnosti. Obama naj bi si po njihovem mnenju kot podpornik pravice do splava častnega naziva katoliške univerze ne zaslužil.




Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh