Zapri
Iskanje

Bo Brežičanom tokrat uspelo?

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 12. 2021 / 11:48
Oznake: Občina, Parlament
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2021 / 11:57
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bo Brežičanom tokrat uspelo?

Bo Brežičanom tokrat uspelo?
Bodo tudi Brežice dobile status mestne občine? FOTO: Wikipedia
Ob podani pobudi za ustanovitev mestne občine Krško je svoj predlog oblikovala tudi občina Brežice. Pobudo je zanjo vložil brežiški poslanec in predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Pobuda je bila zavrnjena z obrazložitvijo, da je predsednik Zorčič vložil dopolnilo zakona v neskladju s poslovnikom Državnega zbora.

Z brežiške občine so sporočili, da je sedaj na pobudo občine Brežice vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec vložil identičen predlog spremembe Zakona o ustanovitvi občin in določitvi njihovih območij, kot ga je letos uspešno vložil poslanec SNS Dušan Šiško v imenu občine Krško.

Dve mestni občini za še hitrejši razvoj

V Brežicah so prepričani, da je ustanovitev mestne občine Brežice pomembna ne le za krepitev Brežic, temveč celotne regije Posavje, »kjer bosta dve močni mestni občini prispevali k še hitrejšem razvoju v tem delu Slovenije ob jugovzhodni meji države. Verjamemo, da za odločanje o predlogu za ustanovitev mestne občine Brežice ni več ovir, saj bo glasovanje tudi dokaz, da je državni zbor dosleden pri svojih odločitvah, enako tudi za posavske poslance, ki javno ves čas zagovarjajo enotnost svojega dela, ko gre za korist občin v Posavju.« V začetku meseca je sicer status mestne občine že pridobila ena posavska občina, Krško.

Brežice večje od treh trenutnih mestnih občin

V Brežicah svojo namero utemeljujejo s podatkom, da ima občina približno 24.500 prebivalcev kar jo uvršča med večje slovenske občine. »Večja je kar od treh aktualno razglašenih mestnih občin. Občino zaznamuje izredno pomembna geostrateška lega na JV Slovenije, kjer se kar 10 % zunanje meje Schengenskega območja nahaja na območju občine. Tu so umeščeni številni mejni prehodi s sosednjo Republiko Hrvaško - dva mednarodna prehoda, trije meddržavni mejni prehodi in štirje maloobmejni prehodi.«  Ob tem izpostavljajo, da Občina Brežice predstavlja stičišče transportnih poti, saj tu poteka osrednja prometna razvojna os avtocestne povezave A2 Obrežje-Ljubljana, železniška povezava Ljubljana-Dobova ter tri daljinske kolesarske povezave. V občini leži tudi edino vojaško letališče v Sloveniji.

Bolnišnica, muzej, fakulteta

»Občina z mestom že danes predstavlja močno upravno, izobraževalno in zdravstveno središče. Tu ima svoj sedež približno 50 inštitucij, približno 30 znotraj državne uprave in skoraj 20 občinskih,« še navajajo na občini. V občini Brežice imajo med drugim sedež regijska bolnišnica, muzej, fakulteta in finančni urad.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh