Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Občinam višje povprečnine

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 20. 10. 2022 / 17:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2022 / 17:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Občinam višje povprečnine
Minister za finance s predstavniki občinskih združenj ob sklenitvi dogovora o višini povprečnin za leti 2023 in 2024.FOTO: Ministrstvo za finance

Občinam višje povprečnine

Predstavniki vlade in združenja občin so po daljših pogajanjih naposled dosegli dogovor o višini povprečnine za leti 2023 in 2024. Njena višina se bo dvignila za 53 evrov in bo tako znašala 700 evrov. Parafirani sporazum morata sedaj potrditi še vlada in združenje občin.

»Vlada je prisluhnila občinam glede rasti cen in financiranja zakonsko določenih nalog, ki jih opravljajo. Občine pa so razumele omejitve države glede na trenutne razmere. Po zbližanju stališč so občine z dogovorom zadovoljne,« so v odzivu za javnost zapisali na ministrstvu za finance.

Da so z doseženim kompromisom zadovoljni, je za STA potrdila tudi sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar, ki je dejala, da sta med pogajanji obe strani precej popustili. Želje občin so bile sicer precej večje, po njihovem mnenju bi morala povprečnina za naslednje leto znašati 755,49 evra za leto 2024 pa 771,53 evra.

Občinske naloge so obsežne

Povprečnina je sicer eden od ključnih dohodkov slovenskih občin in služi za financiranje njihovih zakonsko obveznih nalog. Toda če država letos povprečnin ne bi dvignila, bi v naslednjih dveh letih za izvedbo vseh zagotovo zmanjkalo denarja, saj se energetska kriza močno pozna tudi na občinskih proračunih. Tudi zato so predstavniki občin minuli mesec protestno zapustili pogajanja s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem in mu očitali, da ne razume lokalne samouprave in financiranja z zakonom predpisanih nalog.

Izvajanje le teh naj bi tako v naslednjih letih potekalo nemoteno.

Nalaganje
Nazaj na vrh