Zapri
Iskanje

Obeležujemo dan spomina na žrtve totalitarnih režimov

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 23. 08. 2021 / 07:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2021 / 07:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Obeležujemo dan spomina na žrtve totalitarnih režimov

Obeležujemo dan spomina na žrtve totalitarnih režimov
Spominska tabla na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani v duhu resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu izraža enako obsodbo vseh totalitarizmov in enako priznanje vsem njihovih žrtvam FOTO: Bogomir Štefanič
V Sloveniji in Evropi danes obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 določil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno zaznamujemo tudi v Sloveniji.

Kot spominja STA, je bil na ta dan leta 1939 podpisan pakt Ribbentrop - Molotov med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo.

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders sta ob tej priložnosti v skupni izjavi sporočila, da se »na ta dan spomnimo tistih, ki so postali žrtve totalitarnih režimov v Evropi, in tistih, ki so se borili proti tem režimom. Priznavamo trpljenje vseh žrtev in njihovih svojcev, kot tudi trajne posledice, ki so jih te travmatične izkušnje pustile na prihodnjih generacijah Evropejcev«.

Na ta dan leta 1939 je bil podpisan pakt Ribbentrop - Molotov med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo.

Politika sta pozvala k sodelovanju pri tem, da nas bo skupna preteklost okrepila, ne pa razdvojila, ter poudarila, da svoboda ni samoumevna.

Za vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil izbran 23. avgust, ker je bil na ta dan podpisan omenjeni pakt o nenapadanju in razdelitvi interesnih sfer med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, verjetno najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva. Pakt je nehal veljati 22. junija 1941, ko je Nemčija z operacijo Barbarossa napadla Sovjetsko zvezo, ta pa se je nato proti njej povezala z zahodnimi zavezniki.

Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi - fašizem, nacizem in komunizem - so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov.

V Sloveniji bodo državni svet, zunanje ministrstvo in Študijski center za narodno spravo v sodelovanju s platformo evropskega spomina danes organizirali mednarodno konferenco ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Jutri, v torek, 24. avgusta, vabljeni v Galerijo Družina na pogovor ob predstavitvi knjige Anton Drobnič - Mož neuklonljivih ramen.

Pri založbi Družina pa v počastitev dneva spomina na žrtve totalitarnih režimov jutri, v torek, 24. avgusta, ob 19. uri vabimo na pogovor ob predstavitvi knjige Anton Drobnič – Mož neuklonljivih ramen v Galerijo Družina.

Knjigo bosta v pogovoru z Bogomirjem Štefaničem, novinarjem Družine, predstavila pisca spremnih besed, nekdanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar in Drobničev naslednik na mestu predsednika Nove Slovenske zaveze Peter Sušnik.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh