Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 10. 09. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2021 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora
Svetovni dan preprečevanja samomora obeležujemo 10. septembra. FOTO: Pexels.

Obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora

Preprečevanje samomora je v prvi vrsti družbena naloga in pri tem so pomembna dejanja vseh nas.

»Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost je samomor vsako leto med 20. vodilnimi vzroki umrljivosti na svetu. To odraža tudi vodilno sporočilo svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki letos prvič poteka pod geslom "Ustvarjajmo upanje z dejanji". Geslo bo rdeča nit obeležitve tudi v prihodnjih treh letih in je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje.« Tako so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

V preteklem letu v Sloveniji 369 samomorov

Za posledicami samomora je v letu 2020 pri nas umrlo 369 oseb – od tega 295 moških in 74 žensk. »Samomorilni količnik, ki smo ga zabeležili v letu 2020, je nekoliko nižji v primerjavi z letom 2019. Samomorilni količnik v letu 2020 ostaja pod dolgoletnim povprečjem in trend upadanja, ki ga beležimo zadnjih nekaj let, se vzdržuje,« so še zapisali na spletni strani NIJZ.

Letošnje geslo se glasi »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. FOTO: Pexels.

Leto 2020 je bilo sicer prvo leto, ki ga je zaznamovala epidemija koronavirusa, in podoben trend (upad ali stagnacijo samomorilnega količnika) so opazili tudi drugod po svetu. Čeprav so ti podatki vzpodbudni, pa strokovnjaki poudarjajo, da epidemija še vztraja, s tem pa tudi negotovosti, ki so povezane z dolgoročnimi vplivi epidemije na število samomorov.

Zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor.

Akcija »Prekolesarimo svet 2021« 

Z akcijo Prekolesarimo svet letos organizatorji že osmo leto ozaveščajo o namenu svetovnega dneva preprečevanja samomora ter premagujejo stigmo, povezano s samomorilnim vedenjem. 

Cilj akcije je, da bi udeleženci iz vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. V lanskem letu so cilj celo presegli in skupno prevozili dolžino, s katero bi lahko kar osemkrat obkrožili Zemljo. 

Svečka na oknu in rumeno-oranžne pentljice

V sodelovanju z Mednarodno zvezo za preprečevanje samomora nas organizatorji tudi letos pozivajo, da na ta dan ob 20. uri zvečer na svojem oknu prižgemo svečko. To je lepa gesta v podporo preprečevanju samomora, poleg tega pa svečka gori tudi v spomin vsem tistim, ki so umrli zaradi samomora.


Žal so žalujoči po samomoru bližnjega še posebej ogrožena in tudi velikokrat spregledana skupina. V znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor prizadel, so organizatorji v Sloveniji že več let zapored med različne skupine in akterje razdelili rumeno-oranžne pentljice, ki so mednarodni simbol za zavedanje, da je samomor »velik javno zdravstveni problem in izraz sočutja do vseh, ki so zaradi samomora koga izgubili«.

Kam po pomoč? Kadar je stiska zelo huda in vaš osebni zdravnik ni dosegljiv, se lahko obrnete neposredno na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice, reševalno službo (112) ali urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (01 475 06 70).

Kupi v trgovini

Ranjeno srce
Drugi priročniki
22,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh