Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obhajali smo nedeljo Slovencev po svetu

Za vas piše:
T. M.
Objava: 04. 07. 2022 / 09:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 09:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obhajali smo nedeljo Slovencev po svetu
Srečanje je potekalo na Brezjah. FOTO: spletna stran romarskega središča Brezje

Obhajali smo nedeljo Slovencev po svetu

Prva nedelja v juliju je že tradicionalno posvečena Slovencem, ki živijo izven meja Slovenije, v različnih deželah in na drugih kontinentih.

»Že vrsto let prvo nedeljo v juliju posvečamo Slovencem po svetu, rojakom, ki živijo zunaj meja Slovenije. Ocene o številu teh rojakov se vrtijo okrog pol milijona. Ob nedelji Slovencev po svetu želimo Slovence v domovini spodbuditi k razmisleku o številnih rojakih, ki živijo po svetu ter hkrati okrepiti tudi slovensko zavest v slovenskih skupnostih po svetu,« so zapisali na spletni strani Marija Pomagaj Brezje.

Nedeljo Slovencev po svetu vsako leto obhajamo tudi v Slovenskem Marijinem narodnem svetišču. Slovesno somaševanje je včeraj dopoldan na trgu pred baziliko Marije Pomagaj vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Ob njem sta somaševala p. Robert Bahčič, rektor svetišča in Jure Sojč, nadškofijski tajnik.

Sveto mašo je za rojake izven domovine včeraj, 3. julija, daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: spletna stran romarskega središča Brezje

»Že vrsto let prvo nedeljo v juliju posvečamo Slovencem po svetu, ki živijo zunaj meja Slovenije. Mnoge meje so odpravljene, komunikacijske in potovalne možnosti pa zadnja leta postajajo vedno bolj dostopne. Tako imamo vse več priložnosti, da z ne prevelikim trudom vzpostavljamo enoten slovenski prostor, ki ni več usodno odvisen od kraja bivanja. Zato smo danes zbrani tu pri Mariji Pomagaj s prošnjo za nas, ki živimo v matični Sloveniji in za vse tiste, ki živite v zamejstvu in izseljenstvu, da bi bila v moči Svetega Duha in po Marijini priprošnji naša srca trdno zasidrana v Bogu. To je namreč vir resnične in prave povezanosti,« je v pridigi izpostavil nadškof Cvikl.

Zbrana množica vernikov. FOTO: spletna stran romarskega središča Brezje

Marija Pomagaj, naše narodno svetišče, je kraj, kjer se vsi čutimo sprejete in doma. Zato je ta kraj zelo primeren za naša srečevanja, ker se utrjuje zaupanje in prijateljstvo med Slovenci z zamejstvu, zdomstvu in tu doma. (Alojzij Cvikl)

Ob koncu svete maše se je p. Robert Bahčič nadškofu Cviklu zahvalil za darovanje svete maše. Včeraj je bil za nadškofa Alojzija Cvikla zelo pomemben dan, saj je »na ta datum prejel sveti krst, prvo sveto obhajilo in tudi mašniško posvečenje. Z darovanjem svete maše se je Mariji Pomagaj zahvalil za vse te darove,« so še zapisali na spletni strani Marija Pomagaj Brezje.

Nalaganje
Nazaj na vrh