Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljeni dnevniki »koncilskega papeža«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 03. 2014 / 08:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Objavljeni dnevniki »koncilskega papeža«

Objavljeni dnevniki »koncilskega papeža«

Brezplačne izvode dnevnikov Janeza XXIII. bodo prejele narodne knjižnice po vsem svetu.

Dnevniki papeža Janeza XXIII. (1958-1963) so odslej na voljo tudi v urejeni obliki. Izdajatelji so delo v desetih zvezkih predstavili konec minulega tedna na sedežu škofije v severnoitalijanskem Bergamu. Dnevniški zapisi obsegajo obdobje med leti 1895 in 1963 in s tem večji del življenja ter celoten pontifikat »koncilskega papeža«, zanimivi pa bodo predvsem za vse raziskovalce drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-65) , ki ga je sklical Janez XXIII.


Kot so napovedali v Vatikanu, naj bi izdaje dela v italijanskem jeziku podarili vsem nunciaturam ter okoli 300 narodnim in strokovnim knjižnicam, ki se na kakršen koli način posvečajo življenju in delu »dobrega papeža«, kot se Janez XXIII. zapisal v zgodovino.Angelo Giuseppe Roncalli se je rodil leta 1881 v italijanski pokrajini Bergamo. Leta 1925 je prejel škofovsko posvečenje, med drugim pa je deloval kot posebni vatikanski odposlanec v Bolgariji, kasneje kot nuncij v Turčiji, Grčiji in Franciji. Od leta 1953 dalje je bil kardinal Roncalli beneški patriarh. Oktobra 1958 je bil izvoljen za papeža.

S sklicem drugega vatikanskega cerkvenega zbora se je Janez XXIII. v zgodovino zapisal kot »koncilski papež«. 27. aprila letos bo skupaj s papežem Janezom Pavlom II. v Vatikanu razglašen za svetnika.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh