Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obredi

Objava: 22. 07. 2013 / 06:23
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obredi

Obredi

Nova številka revije Communio



Nova številka revije Communio z naslovom Obredi ima na naslovnici Plečnikovo krstilnico v mengeški cerkvi. Kardinal Marc Ouellet obravnava zelo aktualno vprašanje obreda birme. Upoštevajoč pastoralne težave se s trdnimi teološkimi razlogi zavzema za obhajanja birme pred prvim obhajilom.

Jezuit Peter Henrici govori o dvojnosti obreda pri filozofu Mauriceu Blondelu. Razlika med praznovernimi obredi in resnično verskim obhajanjem je v tem, da je prvi plod človeške iznajdbe, drugo pa je pokorno božji zapovedi. Resnična religija, medtem ko praznoverni obredi ostajajo na površju.

Anton Štrukelj oriše zgodovino obredov, ki so se oblikovali v štirih mestih apostolskega izročila. V bogoslužju je bistvenega pomena nepoljubnost, vnaprejšnjost božjega odrešenjskega delovanja. V nasprotju z islamom kristjan ve, da je Bog govoril po človeku in zato v božje delovanje in obred sodi tudi človeško-zgodovinski dejavnik.

Slikar Krištof Zupet se ob knjigi Sveta znamenja Egona Kapellarija dotakne umetniške razsežnosti obreda.

Drugi del revije je zaznamovan z velikimi možmi. Tako si lahko preberemo odlomek iz knjige papeža Frančiška Odprt um, verujoče srce. S slikovitimi prispodobami nas papež duhovno vodi skozi pomembna vprašanja našega življenja. Sledi lepa predstavitev bl. Antona Martina Slomška izpod peresa Marjana Turnška.

Ob 50. obletnici smrti božjega služabnika Antona Vovka France M. Dolinar oriše Vovkovo življenjsko pot in njegove kreposti: trdnost v veri, zvestobo, zaupanje v božjo previdnost in globoko molitveno življenje. Ta izredni pastir je prevzel vodenje ljubljanske škofije v najtežjem času slovenskega naroda, ko je bil tedanji škof Gregorij Rožman prisiljen oditi v tujino. Slednjemu je posvečen članek Tamare Griesser-Pečar ob prekopu njegovih posmrtnih ostankov v ljubljansko stolnico. Članek je tehten prispevek k vračanju dobrega imena temu velikemu Slovencu.

Jasmina Rihar

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh