Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Očistili Michelangelov kip Davida

Za vas piše:
STA, arhiv Družine
Objava: 02. 03. 2016 / 09:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje

Očistili Michelangelov kip Davida

Čistili so ga 24 ur.

Z znamenitega Michelangelovegakipa David, ki ga hranijo  v galeriji Akademija v Firencah, so v začetkutedna ponovno očistili prah. Ameriška neprofitna organizacija Prijatelji Firenc je od leta 2005 za čiščenje te renesančne mojstrovine namenila že približno 500.000 evrov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina strokovnjakov je za čiščenje Davida porabila 24 ur, takšnega čiščenja pa je David deležen na dva meseca.

KipDavida, ki je visok skoraj pet metrov, je Michelangelo izdelal med letoma 1501 in 1504 iz enega samega kosa marmorja po naročilu meščanov za katedralo Santa Maria del Fiore, a so ga pozneje postavili na trg pred vladno palačo. Bibličnega junaka je upodobil v trenutku, ko si na ramo nastavlja fračo s kamnom, s katero bonapadel Goljata. Na njegovem namrščenem čelu se kaže vsa odločnost, ko se pomeri z orjaškim Filistejcem.

u je znani kip Davida iz leta 1501, ki so ga naročili meščani za katedralo Santa Maria del Fiore, a so ga pozneje postavili na trg pred vladno palačo. Mladi junak je simbol svobode in neodvisnosti Firenc in njenih ustanov. David je upodobljen kot mladi pastir, ki se pripravlja na boj z nasprotnikom. 

Na osrednjem trgu v Firencah pred Palazzo Vecchio danes stoji replika, medtem ko so original zaradi zaščite pred škodljivimi vplivi zunanjega okolja umaknili v Galerijo Akademija.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh