Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ukinitve ukrepa starš vzgojitelj v Zagrebu za petino manj tretjerojenih otrok

Za vas piše:
M. M.
Objava: 03. 01. 2024 / 09:40
Oznake: Mladi, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.01.2024 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od ukinitve ukrepa starš vzgojitelj v Zagrebu za petino manj tretjerojenih otrok
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

Od ukinitve ukrepa starš vzgojitelj v Zagrebu za petino manj tretjerojenih otrok

Potem ko so v Zagrebu leta 2022 ukinili ukrep starš vzgojitelj, se je v hrvaškem glavnem mestu za skoraj 20 odstotkov zmanjšalo število tretjerojenih otrok. To je pokazala analiza hrvaškega demografa Nenada Pokosa. A zagrebške oblasti njegove ugotovitve zavračajo z besedami, da je šlo za neresen in improviziran ukrep.

Ukrep starš vzgojitelj je pomenil, da so starši z najmanj tremi otroki v Zagrebu lahko zaprosili za denarno pomoč za vzgojo predšolskih otrok doma. Zagrebške oblasti na čelu z županom Tomislavom Tomaševićem iz stranke Zmoremo! so ga ukinile leta 2022. Ukrep je leta 2016 uvedel prejšnji zagrebški župan Milan Bandić, zanj pa je mesto porabilo povprečno 5,57 milijona evrov na mesec.

Postopno ukinjanje

Ukrep so ukinjali postopoma z zmanjševanjem denarne pomoči obstoječim prejemnikom pomoči, medtem ko novih prejemnikov pomoči ni bilo več, je poročala STA. Prvi starši vzgojitelji so prenehali prejemati denarno pomoč konec septembra, nato pa se je njihovo število iz meseca v mesec zmanjševalo, ko so njihovi otroci dopolnili sedem let.

Kaj je pokazala analiza?

Avtor analize in demograf z Insituta Ivo Pilar Nenad Pokos je za hrvaški časnik Jutarnji list dejal, da se je v Zagrebu leta 2022 rodilo za 7,1 odstotka manj otrok kot v letu 2021. Posebej se je zmanjšalo število tretjerojenih in otrok, ki so sledili tretjerojencem. Od leta 2021 do konca leta 2022 je njihovo število upadlo za 14,3 odstotka, od leta 2019 pa celo za 19,4 odstotka.

Zagrebške oblasti: Šlo je za neresno in neodgovorno politiko

Kot je povedal Pokos, »ni nobenega dvoma, da je veliko vlogo pri tem igrala napoved ukinitve ukrepa starš vzgojitelj v letu 2021« in dodal, da podobne rezultate pričakuje tudi za leti 2023 in 2024. A Daniela Širinić iz stranke Zmoremo!, ki je tudi predsednica mestnega odbora za socialno skrb in zdravstvo, meni, da njegova utemeljitev ne drži. Mestne oblasti po njenih besedah trdijo, da je šlo pri ukrepu starš vzgojitelj za improvizirano, neresno in neodgovorno politiko. Pojasnila je še, da je ukrep mesto stal okoli 70 milijonov evrov na leto, kar je dovolj za izgradnjo vseh vrtcev v Zagrebu.

Nalaganje
Nazaj na vrh