Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Odbojkarji zanikajo majhnost Slovenije«

Za vas piše:
Lojze Grčman
Objava: 20. 09. 2021 / 11:58
Oznake: Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 14:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Odbojkarji zanikajo majhnost Slovenije«
Matija Pleško: Velikost ni pomembna. Na igrišču je po šest igralcev na vsaki strani. FOTO: CEV

»Odbojkarji zanikajo majhnost Slovenije«

Slovenski odbojkarji so se, s srebrnimi kolajnami z evropskega prvenstva okrog vratu, danes zjutraj vrnili iz Katovic v domovino, kjer jih popoldne – ob 17. uri – čaka sprejem na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Z odbojkarskimi sogovorniki se je pogovarjal Lojze Grčman (Aleteia.si).

»Verjamem, da so lahko vsi slovenski navijači ponosni na ekipo,« je po finalnem porazu proti Italiji (2:3) poudaril slovenski selektor Alberto Giuliani, bloker Jan Kozamernik pa ga je dopolnil: »Pustili smo dušo in srce na parketu, žal v finalu ni bilo dovolj, verjamem pa, da bomo enkrat prišli tudi po zlato, ki si ga zaslužimo.«

Porazi in zmage pa so sestavni del življenja. Slovenski šport nam daje lekcije vsak dan. (Zoran Jerončič)

Odbojkarska evforija tretjič v sedmih letih

Odbojkarska izbrana vrsta je še tretjič v zadnjih sedmih letih s prebojem v finale EP (leta 2015 je v obračunu za zlato premoč priznala Francozom, predlani pa Srbom) ne le vnovič dokazala, da sodi v ožji evropski in svetovni vrh, temveč je spet podpihnila tudi navijaško evforijo. Nekaj znanih odbojkarskih obrazov smo prosili za komentar doseženega na turnirju, ki so ga soorganizirale štiri države na čelu s Poljsko.


Prvič je bilo pred dvema desetletjema

Pred natanko dvema desetletjema je slovenska moška odbojkarska reprezentanca prvič nastopila med evropsko elito v Ostravi, tedaj je tekmovanje končala brez zmage in s petimi porazi. Med člani izbrane vrste sta bila tudi Samo Miklavc in Matija Pleško, oba zdaj uspešna trenerja.

Slovensko reprezentanco je na parketu odlično vodil kapetan Tine Urnaut. FOTO: CEV

»Lakota po zmagi je največja odlika te ekipe«

Kako sta onadva spremljala nastope srebrnih Slovencev na letošnjem turnirju? »Lakota po zmagi je največja odlika te ekipe. Ta generacija je prva v slovenski odbojki, ki je primerljiva s svetovno smetano odbojkarjev po rasti in predispozicijah. Fante krasi neskromnost, vedo, kaj so sposobni, to jih žene naprej. Zanikajo majhnost Slovenije. Velikost ni pomembna. Na igrišču je po šest igralcev na vsaki strani. Naša generacija je imela veliko željo, takšne višine, kot jo ima ta ekipa, pa ni imela. Ti fantje so pozitivno predrzni. Vidijo, čutijo, vedo svoje sposobnosti, ki so jih dodobra izkoristili,« je tudi potegnil vzporednico med generacijo z EP 2001 in zdajšnjo generacijo Pleško, v novi sezoni trener kamniškega Calcita Volleyja.

To je generacija, ki potrjuje kakovost in uspehe iz leta v leto. Potrjuje, da EP 2015, ko je Slovenija prvič osvojila srebro, ni bilo muha enodnevnica. (Samo Miklavc)

Čestitke tudi Odbojkarski zvezi Slovenije

Z njim se strinja tudi Miklavc, ki je bil v trenerski karieri tudi že pomočnik nekdanjih selektorjev moške reprezentance Andree Gianija in Slobodana Kovača. »To je generacija, ki potrjuje kakovost in uspehe iz leta v leto. Potrjuje, da EP 2015, ko je Slovenija prvič osvojila srebro, ni bilo muha enodnevnica. Na vseh naslednjih prvenstvih se je izkazalo, da je Slovenija na evropskem in svetovnem vrhu. Ekipa ima fizični in tehnični potencial, predvsem pa so fantje dobra klapa. Dihajo drug za drugega, za podobo na igrišču si zaslužijo največji poklon. Čestitke tudi Odbojkarski zvezi Slovenije, ki skrbi za vrhunske pogoje. Kosamo se lahko z najboljšimi državami na svetu,« je prepričan Miklavc.

Povezanost fantov v ekipo

Zoran Jerončič, velik odbojkarski strokovnjak, trener številnih moških in ženskih kolektivov v Sloveniji in Italiji, publicist in prava »odbojkarska enciklopedija«, je pri zdajšnji reprezentanci najbolj navdušen nad tem, kako so fantje povezani v ekipo. »Odbojka je, verjamem, edini šport na svetu, v katerem brez tega ne moreš zmagati. Pomoč, sodelovanje, popravljanje so pri tem športu resnično ključnega pomena. Če nekomu slabo podaš, se bo iz tega toliko težje izcimilo kaj dobrega, če on tega ne bo popravil,« je uvodoma komentiral Zoran Jerončič.

Ti fantje so pozitivno predrzni. Vidijo, čutijo, vedo svoje sposobnosti, ki so jih dodobra izkoristili. (Matija Pleško)

Po športnikih bi se morali zgledovati politiki

In nadaljeval: »Fantje si pomagajo tudi v najtežjih trenutkih. Drži, po njih in ostalih športnikih bi se morali zgledovati politiki, posnemati vrednote povezanosti in odnosa do sebe, nasprotnika, prijatelja, državljana. Številni uspešni športniki so pozneje prišli na vodstvene položaje, denimo v podjetjih. Šport jih je nekaj naučil. V politiki in družbi bi se morali tako obnašati. Porazi in zmage pa so sestavni del življenja. Slovenski šport nam daje lekcije vsak dan.«

Najbolj znani slovenski navijač Aleksander Javornik. FOTO: CEV

»Slovencev vas je za pol Milana, zmagujete pa povsod«

Jerončič je, priznava, spremenil mnenje o našem športu. Kdaj? »Pred časom sem bil pri prijatelju v Italiji. Gledal sem tekmo naše rokometne reprezentance, ki je izgubila, zato sem bil jezen. Prijatelj me je debelo gledal: 'Zakaj se jeziš? Slovencev vas je za pol Milana, zmagujete pa povsod.' Tedaj me je z oblakov spustil na tla. Naše športnike sem začel gledati povsem drugače. Košarka, odbojka, atletika, hokej … Povsod smo dobri. Usmerjeni moramo biti v pozitivno, ne le kritizirati. Videti je treba dobro, slabo bo tako ali tako prišlo samo po sebi.«

Kupi v trgovini

Nogometno srce
Za mladino
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh