Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odbojkarsko SP: Slovenci v razprodanih Stožicah olimpijskim prvakom odščipnili točko

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 29. 08. 2022 / 06:37
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 06:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odbojkarsko SP: Slovenci v razprodanih Stožicah olimpijskim prvakom odščipnili točko
Slovenci so bili prepričljivejši v bloku, a Earvina Ngapetha so težko zaustavljali. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff

Odbojkarsko SP: Slovenci v razprodanih Stožicah olimpijskim prvakom odščipnili točko

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v drugem dvoboju skupinskega dela svetovnega prvenstva, ki ga gosti skupaj s Poljsko, v razprodanih Stožicah po odličen odporu in zelo enakovredni tekmi odščipnila točko olimpijskim zmagovalcem Francozom, ki so bili boljši s 3:2 (21, -22, -23, 32, 7).

Obračun je bil ponovitev finala evropskega prvenstva v Italiji in Bolgariji leta 2015, v katerem so »galski petelini« ravno tako zmagali, le da tedaj s 3:0, zaključno žogo pa je obakrat – pred sedmimi leti in sinoči – pritisnil odbojkarski čarovnik Earvin Ngapeth, včeraj tudi igralec tekme s kar 29 točkami.

Menjava podajalca dvignila Slovence

Slovenci so slabo začeli, selektor Gheorghe Cretu je prvič posegel po prekinitvi že pri rezultatu 2:7, kmalu pa zamenjal tudi organizatorja igre (Gregor Ropret namesto Dejana Vinčiča), kar je vendarle dvignilo ritem njegovih varovancev. Prvega niza resda niso mogli več zasukati, so pa bili prepričljivejši v naslednjih dveh.

Slovenci so se za kratko že veselili

Tudi v četrtem so imeli gostitelji prvo zaključno žogo pri vodstvu s 24:23 in se trenutek pozneje tudi že veselili zmage, vendar le za kratko, saj je sodniški videoposnetek pokazal, da je po napadu Ngapetha žoga v avt letela tudi s pomočjo dotika v slovenskem bloku. V infarktni končnici niza, ki se je končal šele po 39 minutah, so bili mirnejši Francozi.

Stožice so bile sinoči razprodane. FOTO: Anže Malovrh/Kolektiff

V torek zvečer še proti Nemcem

Izbranci selektorja Andree Gianija, ki je svojčas sedel tudi na slovenskih klopi, so v skrajšanem petem nizu pokazali svojo moč in se veselili druge zmage na prvenstvu, medtem ko so Slovenci zdaj pri polovičnem izkupičku, zadnji dvoboj prvega dela pa jih čaka jutri ob 20.30 proti Nemcem, ki so prav tako pri po eni zmagi in porazu.

Blok slovenski, servis pa francoski

V slovenski vrsti je bil sinoči najučinkovitejši sprejemalec Klemen Čebulj z 18 točkami, po 16 sta jih dodala korektor Tonček Štern in kapetan Tine Urnaut, preostale pa blokerja Alen Pajenk (11) in Jan Kozamernik (8). Naši fantje so bili boljši v bloku (razmerje 13:8), Francozi pa pri začetnem udarcu (v asih 8:2).

Cretu: Nismo izkoristili priložnosti v 4. nizu

»Francija je izjemna ekipa, a tudi mi smo se vrnili v igro po visokem zaostanku v prvem nizu. V četrtem smo imeli nekaj priložnosti, ko bi morali odigrati bolj zbrano in zmagati. V zadnjem nizu je tekmec začel bolje servirati, mi pa smo zapravili eno ali dve igri za menjavo na pozitiven sprejem, kar je spremenilo potek tekme,« je strnil vtise Romun na slovenski klopi Gheorghe Cretu.

Ropret: Oboji smo igrali na zelo visoki ravni

»Obe reprezentanci sta igrali na zelo visoki ravni, mi še posebej v četrtem nizu, ko žal nismo izkoristili priložnosti za zmago. Na koncu so bili uspešnejši Francozi, tokrat tudi z nekaj sreče. Takrat se je tekma prelomila. V petem nizu nas je tudi malo zmanjkalo. Dali smo, kar smo lahko, Francozi pa so zasluženo zmagali,« pa je dodal podajalec Gregor Ropret.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh