Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili Noetovo barko?

Objava: 28. 04. 2010 / 10:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrili Noetovo barko?

Znanstveniki so na vrhu gore Ararat odkrili leseno konstrukcijo, za katero menijo, da je ostanek Noetove barke

Člani kitajsko-turške raziskovalne ekipe so minulo nedeljo sporočili, da so na vrhu gore Ararat v Turčiji odkrili leseno konstrukcijo, za katero menijo, da je ostanek svetopisemske Noetove barke.

Po njihovih besedah je ekipa naletela na največje odkritje v zgodovini. Najdba je izredno pomembna in doslej največja v povezavi z ostanki vesoljnega potopa. Čeprav je sveto goro zaradi Noetove barke preiskovalo že veliko število ljudi, je nedavno odkritje 'prva resna najdba, saj je odprava naletela na leseno strukturo pod debelo plastjo ledu'.

Mednarodna organizacija 'Noetova barka' je pred nekaj dnevi objavila podatek, da je raziskovalna ekipa po skoraj dveh letih dela v zahtevnih vremenskih razmerah odkrila razbitine lesene konstrukcije s sedmimi razdelki, polne lesenih odkruškov, stare več kot 4.800 let. Kot je zapisano v Svetem pismu, je po vesoljnem potopu Noetova barka pristala na vrhu gore, po mnenju številnih znanstvenikov naj bi šlo prav za goro Ararat, najvišjo točko na tistem območju.

Že pred letom in pol so znanstveniki odkrili kose lesa v ledeniku na nadmorski višini okoli 4.000 metrov. Po odkopu so ugotovili, da je lesena konstrukcija sestavljena iz večih razdelkov, v katerih naj bi na ladji bivale živali.

Kot pojasnjujejo člani ekipe, so podnebne razmere na tem območju znatno pripomogle k ohranitvi najdene lesene strukture. Meja večnega snega na gori Ararat danes leži na višini 3.900 metrov, znanstveniki pa so na najdbo naleteli na višini nad 4.000 metrov. Zaradi nizkih temperatur in vulkanskih kamnin so ostanki barke odlično ohranjeni. Leseni material je lahko nosil težo, petkrat večjo od lastne, zaradi česar je bila barka lahko do vrha naložena in vendar ni razpadla na drobne koščke.

Predstavniki turške vlade so se raziskovalni ekipi zahvalili za njihov trud in jim zagotovili pomoč pri nadaljnih raziskavah, povezanih z najnovejšo najdbo. Znanstveniki pa bodo turško vlado prosili, naj pri organizaciji UNESCO zaprosijo za status območja svetovne dediščine, s čimer bi zavarovali mesto izkopavanj.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh