Zapri
Iskanje

Odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja Slovenije in Hrvaške

Za vas piše:
T. M.
Objava: 22. 11. 2021 / 15:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 15:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja Slovenije in Hrvaške

Odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja Slovenije in Hrvaške
Srečanje je potekalo na Otočcu. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.
Na Otočcu so danes, 22. novembra, ob prisotnosti predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, ter prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta in njegovega takratnega hrvaškega kolega Franja Gregurića odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja obeh držav.

Tako nekdanja kot sedanja predsednika vlad Slovenije in Hrvaške so danes v govorih poleg obujanja spominov na dogodke pred tremi desetletji izpostavili pomen prijateljskih in dobrih odnosov med državama.

Premier Janez Janša je ob tem pozval, da lahko morebitna odprta vprašanja državi rešita na podlagi dialoga, dobrega sodelovanja in prijateljstva. Plenković je menil, da sta državi najboljši sosedi in prijateljici.

Janez Janša in Andrej Plenković. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.

Lojze Peterle je dejal, da je treba odnose med državama urejati v duhu prijateljstva, Gregurić pa je izrazil ponos na sedanjo raven odnosov med državama in poudaril, da sodelovanje nima alternative.

Danes odkrito obeležje spominja na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav. Odkrili so ga prav v letu, ko obe državi obeležujeta 30-letnico samostojnosti.

Delegaciji slovenske in hrvaške vlade sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško ter se dogovarjali o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči. Po izteku brionskega moratorija 8. oktobra 1991 sta se delegaciji Slovenije in Hrvaške začeli uradno sestajati na meddržavni ravni. 5. novembra 1991 sta se na Otočcu srečali vladni delegaciji.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh