Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja Slovenije in Hrvaške

Za vas piše:
T. M.
Objava: 22. 11. 2021 / 15:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja Slovenije in Hrvaške
Srečanje je potekalo na Otočcu. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.

Odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja Slovenije in Hrvaške

Na Otočcu so danes, 22. novembra, ob prisotnosti predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Janše in Andreja Plenkovića, ter prvega predsednika slovenske vlade Lojzeta Peterleta in njegovega takratnega hrvaškega kolega Franja Gregurića odkrili spominsko obeležje na čas osamosvajanja obeh držav.

Tako nekdanja kot sedanja predsednika vlad Slovenije in Hrvaške so danes v govorih poleg obujanja spominov na dogodke pred tremi desetletji izpostavili pomen prijateljskih in dobrih odnosov med državama.

Premier Janez Janša je ob tem pozval, da lahko morebitna odprta vprašanja državi rešita na podlagi dialoga, dobrega sodelovanja in prijateljstva. Plenković je menil, da sta državi najboljši sosedi in prijateljici.

Janez Janša in Andrej Plenković. FOTO: Tamino Petelinšek/STA.

Lojze Peterle je dejal, da je treba odnose med državama urejati v duhu prijateljstva, Gregurić pa je izrazil ponos na sedanjo raven odnosov med državama in poudaril, da sodelovanje nima alternative.

Danes odkrito obeležje spominja na dvostranska srečanja in sodelovanje dveh prijateljskih držav. Odkrili so ga prav v letu, ko obe državi obeležujeta 30-letnico samostojnosti.

Delegaciji slovenske in hrvaške vlade sta se redno srečevali že pred agresijo jugoslovanske armade na osamosvojeni Slovenijo in Hrvaško ter se dogovarjali o osamosvojitvenih vprašanjih in medsebojni pomoči. Po izteku brionskega moratorija 8. oktobra 1991 sta se delegaciji Slovenije in Hrvaške začeli uradno sestajati na meddržavni ravni. 5. novembra 1991 sta se na Otočcu srečali vladni delegaciji.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh