Zapri
Iskanje

Odličje sv. Cirila in Metoda za akademika Jožeta Krašovca

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 22. 06. 2022 / 09:27
Oznake: Cerkev, Duhovnik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 11:04
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Odličje sv. Cirila in Metoda za akademika Jožeta Krašovca

Odličje sv. Cirila in Metoda za akademika Jožeta Krašovca
Jože Krašovec, akademik, duhovnik, profesor in biblicist. FOTO: Tatjana Splichal
Slovenski škofje so sklenili, da ob izidu katoliškega prevoda Svetega pisma po jeruzalemski predlogi v enotni knjigi podelijo odličje sv. Cirila in Metoda duhovniku, profesorju in biblicistu, akademiku Jožetu Krašovcu za njegovo zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Odličje bo Jožetu Krašovcu izročil celjski škof Maksimilijan Matjaž med sveto mašo v ponedeljek, 27. junija, na god svete Eme, sozavetnice Škofije Celje, v samostanski cerkvi v Olimju.

Jože Krašovec bo odličje prejel 27. junija, ob 9. uri, v samostanski cerkvi v Olimju.

Prispeval k razvoju biblicistike 

Jože Krašovec je s svojim vrhunskim raziskovalnim in prevajalskim ter zavzetim in predanim pedagoškim delom na področju Svetega pisma neprecenljivo prispeval k razvoju biblicistike v Sloveniji. 

V okoliščinah, ki duhovniškemu poklicu in veri niso bile naklonjene, je s popolnim zaupanjem v Njega, ki mu daje moč (Flp 4,13), pogumno sledil Božjemu klicu. Ta ga je vodil ne le v duhovniško službo, temveč tudi v raziskovanje Svetega pisma, so zapisali v Slovenski škofovski konferenci.

S svojim izjemnim strokovnim, znanstvenim in prevajalskim opusom je Slovence obogatil za temeljna dela, ki se vpisujejo v zakladnico najvišje slovenske kulture in pomenijo mejnike v razvoju slovenske biblicistike.

Štiri doktorske disertacije

»Branje Stare zaveze, večinoma pisane v hebrejščini, delno tudi v aramejščini in grščini, ga je tako prevzelo, da je temu posvetil leta intenzivnega asketskega študija, ki so ga zaznamovale kar štiri doktorske disertacije: na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu je dosegel doktorat iz bibličnih znanosti (1976), na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu doktorat iz filozofije (1982), v Parizu pa kombiniran doktorat (1986) iz zgodovine religijske antropologije (za Sorbono) in teologije (za Katoliški inštitut),« so še zapisali v SŠK.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh