Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Odločitev glede istospolnih zakonov ogroža versko svobodo«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 07. 2015 / 07:35
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Odločitev glede istospolnih zakonov ogroža versko svobodo«

»Odločitev glede istospolnih zakonov ogroža versko svobodo«

Ameriški škofje: katoličani ne bodo mogli živeti v skladu s svojim verskim prepričanjem.

Razsodba vrhovnega sodišča v Združenih državah Amerike glede uvedbe istospolnih zakonskih zvez v vseh zveznih ameriških državah bi lahko močno ogrozila versko svobodo in svobodo mnenja v ZDA, menijo ameriški katoliški škofje.



Pravica do svobodnega izpovedovanja vere ne pomeni le, da lahko v javnosti zagovarjamo svoja verska prepričanja, ampak da smemo tudi duhovno oskrbo ter zasebno in javno življenje živeti v skladu z resnicami o zakonski zvezi. To ne bi smelo biti postavljeno pod vprašaj ob grožnjah z nasiljem, kaznijo ali izgubo davčnih olajšav, je v pogovoru za ameriško katoliško agenijo EWTN dejal nadškof William Lori, predsednik odbora za versko svobodo pri Škofovski konferenci ZDA.

Zaenkrat še ni jasno, kaj razsodba vrhovnega sodišča v primeru »Obergefell vs. Hodges« pomeni za katoliške posameznike, družine, podjetja in verske ustanove. Odločitev bo vsekakor daljnosežna, saj se ne tiče zgolj zakonskega prava, ampak tudi številnih zakonov na zvezni, državni in območni ravni, je pojasnil nadškof Lori. Druga področja vključujejo še davčne olajšave, socialne usluge za zaposlene, ter delovna razmerja, je dodal Anthony Picarello, svetovalec Škofovske konference ZDA.

V zveznih ameriških državah, kjer je bilo sklepanje istospolnih zakonskih zvez dovoljeno že pred razsodbo vrhovnega sodišča, je na teh področjih že prišlo do številnih sporov, je dejal Picarello.

Vir: kath.net
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh