Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprta »Pešpot dveh svetnikov«, posvečena Gabrielu in Janezu Pavlu II.

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 07. 07. 2020 / 10:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.07.2020 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odprta »Pešpot dveh svetnikov«, posvečena Gabrielu in Janezu Pavlu II.

V Narodnem parku Gran Sasso v Apeninih, v letu dveh stotih obletnic.

Foto: Vatican Media

V Narodnem parku Gran Sasso e Monti della Laga v Apeninih so minuli konec tedna odprli »Pešpot dveh svetnikov«, ki povezuje svetišče sv. Gabrijela Žalostne Matere Božje in svetišče, posvečeno Janezu Pavlu II., poroča Radio Vatikan. Kot je ob tej priložnosti dejal škof Lorenzo Leuzzi iz škofije Teramo-Atri, je odprtje romarske poti spodbudno znamenje predvsem za mlade, ki se morajo znova podati na pot.

V gore v italijanskih Abrucih je zelo rad zahajal sv. Janez Pavel II. Tam stoji tudi svetišče sv. Gabrijela Žalostne Matere Božje. Sv. Gabrijel je novinec iz reda pasijonistov, ki je umrl leta 1862, star komaj 24 let, papež Benedikt XV. pa ga je pred stotimi leti razglasil za zavetnika mladih. Svetišče, ki nosi njegovo ime, vsako leto obišče več kot dva milijona romarjev, medtem ko je cerkev v kraju San Pietro della Ienca prvo svetišče, posvečeno Janezu Pavlu II.

39 kilometrov in 14 ur hoje

39 kilometrov dolgo pešpot se prehodi v približno 14 urah, vodi pa prek območja, ki je bogato z naravnimi viri, s čudovitimi razgledi ter znamenji, ki pričujejo o zgodovini in veri. Na dan odprtja je v svetišču sv. Gabrijela škof Leuzzi obhajal bogoslužje skupaj z rektorjem svetišča, p. Dariem Di Giosiem. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Narodnega parka Gran Sasso e Monti della Laga, Tommaso Navarra, ki je prerezal trak na mestu, kjer se začenja »Pešpot dveh svetnikov«.

2020, leto dveh stotih obletnic

Letos se v svetišču spominjajo dveh pomenljivih obletnic: 13. maja je minilo sto let, odkar je bil Gabrijel Žalostne Matere Božje razglašen za svetnika in zavetnika mladih, pet dni zatem pa 100 let od rojstva papeža Janeza Pavla II. Sveti oče, ki je začel s Svetovnimi dnevi mladih, je 30. junija 1985 obiskal tudi svetišče sv. Gabrijela.

Program zaradi epidemije koronavirusa prestavljen

13. maja je bila predvidena posebna slovesnost, ki pa je bila zaradi epidemije odpovedana, ves program ob obhajanju stote obletnice pa so prestavili na 27. februar prihodnje leto, na god sv. Gabrijela. Škof Leuzzi je želel, da bi kljub temu na začetku poletja odprli novo pešpot – kot je dejal v pogovoru za Radio Vatikan, želi biti to predvsem znamenje upanja za mlade, posebej v tej fazi vnovičnega začetka. Škof je pojasnil, da so načrtovali veliko različnih programov, vendar so zaradi epidemije molitvena srečanja in druge pobude prestavili na prihodnje leto. Po njegovem mnenju je zelo pomembno, da z odprtjem nove pešpoti dajo znamenje o vnovičnem začetku.

Škof Leuzzi si želi, da bi moglo veliko mladih prehoditi to pot, in prizadevali si bodo, da bo prihodnje leto, ko bodo obhajali stoto obletnico kanonizacije sv. Gabrijela, ki je bila sicer predvidena za letos, veliko priložnosti za to, da bi mogle nove generacije poglobiti sporočilo, ki povezuje sv. Gabriela s sv. Janezom Pavlom II.

Škof je spomnil, da je Janez Pavel II. pred 35 leti posvetil novo kapelo, kjer je grob sv. Gabrijela. Kot je dejal, močno upa, da bo to majhno, a pomenljivo znamenje, ki ga predstavlja 39 km dolga pot, za mlade priložnost za premišljevanje, molitev in razdelitev.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh