Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje festivala Mittelfest v Čedadu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 08. 2021 / 09:09
Oznake: Kultura, Predsednik
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2021 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje festivala Mittelfest v Čedadu
Osrednja tema letošnjega festivala je »Eredi/Dediči in dedinje«. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Odprtje festivala Mittelfest v Čedadu

V Čedadu v Italiji med 27. avgustom in 5. septembrom poteka jubilejni 30. Mittelfest, multidisciplinarni festival gledališča, glasbe in plesa.

Predsednik države Borut Pahor se je včeraj popoldne udeležil slovesnosti ob odprtju festivala, na kateri je bil slavnostni govornik. Govor je nosil naslov: »Iz dediščine preteklosti sami izbiramo, kar si želimo za prihodnost«.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je prejel najvišje priznanje festivala Mittelfest - v znamenje prijateljstva in hvaležnosti za podporo festivalu in njegovi zavezanosti evropskim vrednotam. FOTO: Nebojša Tejić/ST

»Eredi/Dediči in dedinje«

Na letošnjem festivalu bodo z 31 umetniškimi projekti nastopili uveljavljeni umetniki iz 13 držav. Osrednja tema letošnjega festivala je »Eredi/Dediči in dedinje« kot most med preteklostjo in prihodnostjo. Pahor je v govoru med drugim dejal: »Dediščina zajema vso našo preteklost, dobro in slabo, zmage in poraze, moralna bremena in plemenite dosežke. Malo od tega ali nič je stvar zgodovinskih naključij ali od nas neodvisne usode. Dediščina je plod naših izbir, naših odločitev. Edina zares prava usoda človeka in človeštva je, da izbira, da se odloča.«

Pahor: »Dediščina je plod naših izbir, naših odločitev.« FOTO: Nebojša Tejić/STA

Jubilejni festival

Festival Mittelfest praznuje 30. obletnico v času covida-19. Organizatorji so letošnji festival zato posvetili zavedanju, da kultura povezuje in daje novo moč, strast in dolgoročen pogled. Jubilejno izvedbo festivala so obogatili in posebno pozornost posvetili mladim umetnikom iz srednje Evrope. Otvoritvena predstava »Europeana. Kratka zgodovina 20. stoletja« je nastala v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.

Nalaganje
Nazaj na vrh