Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprtje fotografske razstave Moj košček Slovenije

Za vas piše:
P. G.
Objava: 07. 09. 2023 / 10:39
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2023 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprtje fotografske razstave Moj košček Slovenije
Razstavljene so fotografije vseh sodelujočih. FOTO: Tatjana Splichal

Odprtje fotografske razstave Moj košček Slovenije

V torek, 5. septembra, je v Knjižnici Prežihov Voranc v Ljubljani potekala prireditev ob odprtju razstave Moj košček Slovenije – Doma ali na tujem. Program je povezovala Mateja Feltrin Novljan, za glasbo pa je poskrbel Kvartet 22.

»Ob zaključku fotografskega natečaja 2020 smo glede na dober odziv napovedali, da ga bomo čez dve leti ponovili,« so zapisali pri Rafaelovi družbi. Lani poleti so tako ponovno razpisali natečaj in fotografe povabili, naj »delijo svoj pogled na Slovenijo, slovenske korenine, slovenstvo«. Tokrat so naslovu Moj košček Slovenije pripisali »doma ali na tujem« in s tem sodelujoče spomnili, naj Slovenijo poiščejo kjerkoli: v svoji okolici, v svojem vsakdanu na tej ali oni strani meje.

Koščki Slovenije iz sedmih držav

Letos so prvič ponudili možnost, da sodelujoči pošljejo več fotografij – do šest. In tudi tokrat so bili organizatorji z odzivom zadovoljni. Sodelovali so fotografi »iz vseh treh Slovenij«. Prejeli smo koščke Slovenije iz matice pa tudi iz Italije, Švedske, Rusije, ZDA, Avstralije in Argentine,« pravijo organizatorji.

Prispele posnetke je ocenila mednarodna komisija.

Prispele posnetke je ocenila mednarodna komisija: Tamino Petelinšek (Slovenija), Vincenc Gotthardt (Avstrija) in Marko Vombergar (Argentina). Projekt je sicer vodila fotografinja Polona Avanzo. Komisija je izbrala deset nagrajencev – šest avtorjev posamičnih fotografij in štiri avtorje serij fotografij.

Najbolj navdihujeta narava in tradicija

Na razstavo so poleg nagrajenih fotografij uvrstili še vsaj po eno fotografijo vsakega sodelujočega. Nastal je »pester kolaž utrinkov, iz katerega se da razbrati, da Slovence doma ali na tujem najbolj navdihujeta narava in tradicija,« ugotavljajo.

Na razstavo so uvrstili vsaj po eno fotografijo vsakega sodelujočega.

Na dogodku ob odprtju razstave so avtorji najboljših fotografij prejeli plakete. Od štirih nagrajencev so bili navzoči Jernej Rodič, Samo Kham in sin Aleksandra Čufarja. Četrta nagrajenka Carolina E. Casquil se zaradi bivanja v tujini podelitve ni mogla udeležiti.

Nekaj utrinkov z odprtja si oglejte v fotogaleriji Tatjane Splichal:

Kupi v trgovini

Slovensko zamejstvo in Slovenija - igra
Družabne in poučne igre
39,90€ 34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh