Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstavitev Mursija 'pomemben signal' za kristjane

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 07. 2013 / 09:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odstavitev Mursija 'pomemben signal' za kristjane

Egiptovski narod je dokazal, da zavrača tako posvetno kot tudi versko diktaturo.

Kot 'pomemben signal' krščanski predstavniki v Egiptu ocenjujejo odstavitev tamkajšnjega predsednika Mohameda Mursija, ki ga je pridržala egiptovska vojska. Župnik nemško govoreče katoliške skupnosti v Kairu je v pogovoru za münchenski cerkveni radio povedal, kako je egiptovsko ljudstvo dokazalo, da zavrača tako posvetno kot tudi versko diktaturo in če je potrebno, takšen sistem odpravi. Tudi koptski škof v Nemčiji, Anba Damian, je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA pozdravil umik Mursija.

Po besedah nemškega katoliškega duhovnika pri odstavitvi predsednika Mursija ne gre za vojaški prevrat. Vojska se je zgolj odzvala na zahteve, ki jih že več tednov izraža egiptovsko ljudstvo, potegnila ročno zavoro in s tem preprečila prehudo prelivanje krvi. Kristjani, v veliki meri pa tudi muslimani, niso več želeli biti priče, kako se država zaletava v lastni zid. Nemški župnik je prepričan, da bodo krščanske Cerkve ponovno lahko sodelovale pri posvetovanju ob pripravi nove ustave. To je potrebno sestaviti s pomočjo vseh družbenih sil.

Napovedane nove volitve kristjani v Egiptu prav tako ocenjujejo pozitivno. Raziskave kažejo, da trenutno okoli dve tretjini Egipčanov zavrača versko vlado Muslimanske bratovščine. Predsednikovanje Mursija je Muslimanski bratovščini pravzaprav precej škodovalo. Po mnenju nekaterih Mursi ni bil odstavljen zato, 'ker je zagovarjal islamske vrednote – zaradi tega je bil izvoljen; odstavljen je bil, ker se ni lotil reševanja gospodarskih in socialnih problemov v državi'. Protestov so se udeležili tudi verni muslimani in ženske, zakrite s tančicami, kajti 'ljudje želijo, da bi dežela napredovala, ne pa da politiki razpravljajo o kulturnih in verskih vprašanjih'.

Koptski škof v Nemčiji, Anba Damian, pa je kritično ocenil prizadevanja Muslimanske bratovščine, da pod krinko islama poskuša uresničiti lastne interese in ustvariti koruptivno vladavino. Pripadniki Muslimanske bratovščine so doslej v Egiptu živeče kristjane množično ogrožali in jim vlivali strah.

Egiptovsko ljudstvo pa je v preteklem letu opazilo, da islamska vlada ne ponuja rešitve za raznolike probleme v državi. Kristjani in 'razumni muslimani' lahko pripomorejo k sestavi nove ustave, v kateri bo zapisan tudi enakopravni položaj vseh državljanov. Škof Damian je pohvalil vlogo vojske, ki se je odzvala na želje egiptovskega ljudstva in zagotovila, da se bo hitro zopet umaknila iz politike. Vojska je bila edina sila, ki je lahko ustavila predsednika Mursija. Glede vloge koptskega papeža Tavadrosa II. je škof Damian povedal, da je njegovo sodelovanje pomembno politično znamenje. Vojska želi v novo izgradnjo Egipta vključiti širši spekter tamkajšnjega ljudstva. Tudi patriarh Tavadros ni nikakršen politik, predstavlja pa okoli 12 milijonov koptov in s tem pomembno družbeno silo, ki bi lahko zagovarjala interese vseh kristjanov.

Tavadros II. in veliki šejk univerze Al-Azhar v Kairu, Ahmed al-Tayeb, sta se z vojsko posvetovala tik pred odstranitvijo Mursija. Oba verska voditelja sta stala ob strani tiskovnemu predstavniku vojske, ko je na egiptovski televiziji predstavljal izjavo za javnost. Prehodno naj bi egiptovsko vlado vodil Adli Mansur, dokler ne bo izbran novi državni voditelj. Mansur je bil pred nekaj dnevi imenovan za egiptovskega vrhovnega sodnika.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh