Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstop newyorškega guvernerja zaznamovan s škandali, splavom in spolnim nadlegovanjem

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 08. 2021 / 13:07
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.08.2021 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odstop newyorškega guvernerja zaznamovan s škandali, splavom in spolnim nadlegovanjem
Andrew Cuomo, newyorški guverner v odstopu FOTO: Wikipedia

Odstop newyorškega guvernerja zaznamovan s škandali, splavom in spolnim nadlegovanjem

Andrew Cuomo je včeraj po obtožbah o spolnem nadlegovanju napovedal odstop s položaja newyorškega guvernerja.

Kot poroča ameriški spletni portal National Catholic Register, bo demokrat Cuomo, ki zase pravi, da je katoličan, odstopil 24. avgusta. Njegov odhod zaznamujejo številni škandali: obtožen je več primerov spolnega nadlegovanja, med njegovo dediščino pa so tudi spori s tamkajšnjimi škofi glede vprašanja splava, nove definicije zakonske zveze in omejitev obiskovanja cerkva v obdobju koronaepidemije.

Andrew Cuomo je od lanskega decembra že v tretjem mandatu svojega guvernerstva, njegove uslužbenke pa ga že dlje časa obtožujejo spolnega nadlegovanja. Preiskava newyorške državne tožilke Letitie James je pokazala, da je Cuomo otipaval svoje sodelavke in podrejene in da je večkrat dajal neprimerne pripombe z namigi na spolno aktivnost, zaradi česar je bilo, kot ugotavlja tožilka, delovno okolje za ženske v njegovem uradu nevzdržno.

Med njegovimi žrtvami niso bile le njegove zaposlene, temveč tudi druge državne uslužbenke, na njegovem uradu pa je vladalo »ozračje preplašenosti in ustrahovanja«, ki je njegovo nadlegovanje »normaliziralo«.

Na Cuomovem uradu je vladalo »ozračje preplašenosti in ustrahovanja«.

Cuomo je poročilo državne tožilke označil kot »lažno« in vse obtožbe odločno zanika, kljub temu pa se umika z vodilnega položaja.

Poziv k molitvi za vse Cuomove žrtve

Ameriški katoličani so ob tem zgroženi in izvršni direktor ameriške Katoliške konference, Dennis Proust, je včeraj pozval k molitvi za vseh enajst žensk, ki so bile dovolj pogumne, da so bile pripravljene pričati glede domnevnega nadlegovanja s strani newyorškega guvernerja. Po Proustovih besedah to zanje ni bilo preprosto, toda njihov zgled bo, je prepričan, pomagal drugim ženskam, da bodo pripravljene spregovoriti in v javnost poslati močno sporočilo, da spolnega nadlegovanja ne smemo nikoli sprejemati kot nekaj običajnega ali dopustnega, ne glede na to, v kakšnih okoliščinah se pojavi.

Proust je povabil še k molitvi za podguvernerko, 62-letno Kathy Hochul, ki bo po Cuomovem odstopu postala prva guvernerka v 233-letni zgodovini zvezne države New York, pa tudi za Cuoma in njegovo družino ter vse zaposlene na njegovem uradu.

Ugledni ameriški katoličani o Cuomovi dediščini

Ob napovedi Cuomovega odstopa so se oglasili nekateri ugledni katoličani, ki na različne načine komentirajo delovanje newyorškega guvernerja. O Cuomovi dediščini je spregovoril tudi Charles Camosy, profesor teologije na univerzi Fordham, ki je spomnil, kako so Cuomove besede ob lanskem izbruhu koronaepidemije razkrile »koncept človekovega dostojanstva«, zaradi česar je »zvenel kot junak, ki podpira življenje«. Žal pa vemo, je pojasnil Camosy, da »Cuomo podpira kulturo odmetavanja na dosti globlji ravni«: »Njegovo ravnanje z ženskami, odnos do nerojenih otrok, do ostarelih, vse to dokazuje, da guverner človeško življenje vidi zgolj kot sredstvo, kar lahko uporabi in nato zavrže glede na lastne cilje in potrebe.«

Njegova dediščina v ameriški zvezni državi New York bo za vedno ostal zakon o splavu, ki ga je podpisal 22. januarja 2019, na obletnico znamenite razsodbe Roe proti Wade, s katerim je odpravil kakršne koli omejitve pri opravljanju splava vse do trenutka rojstva, »če je to potrebno za življenje ali zdravje matere«. Ob podpisu novega zakona je odredil, da morajo vse newyorške znamenitosti zažareti v rožnati svetlobi, uradni barvi organizacije za splav Planned Parenthood. Zakon je uredil na način, da bo splav v zvezni državi New York še vedno dopusten tudi ob morebitnem preklicu razsodbe Roe proti Wade s strani vrhovnega sodišča.

Cuomo je svoje katolištvo omenjal celo med podpisovanjem smrtonosnega zakona, ko je dejal, da »večina Američanov, tudi katoličanov, podpira možnost izbire pri ženskah«, in dodal, da je »na svojem položaju prisegel zvestobo ameriški ustavi in ustavi zvezne države New York, ne pa Katoliški cerkvi«.

Je Cuomo kriv za preštevilne smrti v newyorških domovih za ostarele?

Andrew Cuomo je podprl tudi novo definicijo zakonske zveze, kljub odločnemu nasprotovanju ameriških škofov.

Trenutno ga bremeni tudi njegovo ravnanje v najhujšem obdobju koronaepidemije, ko je od domov za ostarele zahteval, da so sprejemali tudi bolnike s koronavirusno boleznijo. Smrtnost zaradi koronaokužb je bila v zvezni državi New York izredno visoka, predvsem v domovih za ostarele, k čemur je v veliki meri pripomogla tudi Cuomova politika. V New Yorku so odlok preklicali maja 2020 in domovom za ostarele omogočili, da zavrnejo paciente, okužene z novim koronavirusom. Cuomu zdaj očitajo, da je »varovance domov izpostavil večjemu tveganju«, poleg tega pa naj bi še poneverjal podatke, s katerimi so takrat ocenjevali stopnjo tveganja tovrstnega početja.

Čaka nas še veliko dela.

Cuomo je na včerajšnji tiskovni konferenci, na kateri je oznanil svoj odstop z guvernerskega položaja, izjavil, da v svojem odnosu do sodelavk »ni nikoli prestopil meje« in da se niti ni zavedal, »v kolikšni meri se je ta meja premikala« glede definicije spolnega nadlegovanja. Po besedah Charlesa Camosyja pa je »Cuomovo ravnanje v sodobni kulturi žal povsem običajno. Njegov pogled na človeško osebo trenutno prevladuje tudi v širši družbi.« Cuomov odstop, tako Camosy, je »zmaga luči resnice ter protikulture srečevanja in gostoljubnosti«. Seveda pa nas vse, je prepričan profesor teologije, »čaka še veliko dela«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh