Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odstranjevanje prahu za 300.000 evrov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 12. 2016 / 07:38
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odstranjevanje prahu za 300.000 evrov

Obsežni varnostni ukrepi za dragocene umetnine v Vatikanskih muzejih.

Vatikanski muzeji vsako leto izdajo 300.000 evrov za redne varnostne ukrepe, kot sta odstranjevanje prahu z umetnin ali pa nadzor temperature in vlage v razstavnih prostorih, je pred dnevi sporočil direktor ustanove, Antonio Paolucci. Ta naloga je preko zunanjega podjetja zaupana okoli desetim mladim diplomantom restavratorstva, ki so kot skrbniki Vatikanskih muzejev zaposleni za polni delovni čas. Kot je še pojasnil Paolucci, je »manj restavriranja in več preventivne nege« njegova poklicna »mantra«.



Upravitelj papeških zbirk je opozoril na pritisk velikega števila obiskovalcev, ki znaša kar okoli šest milijonov ljudi na leto; vse pogosteje pa umetnine premikajo zaradi izposoje, restavracijskih del ali za znanstvene raziskave. Tako so muzeji v lanskem letu na pot poslali več sto antičnih predmetov in umetnin z zavarovalno vsoto v višini skoraj 500 milijonov evrov.

Povprečno Vatikanski muzeji po navedbah direktorja Paoluccija zaposlujejo 800 sodelavcev, večinoma nadzornega osebja za sedem kilometrov hodnikov, dvoran in notranjih dvorišč, pa tudi upravnih delavcev in tehnikov različnih strok ter 53 restavratorjev.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh