Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv Zavoda Dovolj.je na besede škofa Štumpfa o spolnih zlorabah v Cerkvi

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 01. 2024 / 11:36
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2024 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv Zavoda Dovolj.je na besede škofa Štumpfa o spolnih zlorabah v Cerkvi
Murskosoboški škof in podpredsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Peter Štumpf. FOTO: Ivo Žajdela

Odziv Zavoda Dovolj.je na besede škofa Štumpfa o spolnih zlorabah v Cerkvi

V Zavodu Dovolj.je (za zaščito žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji) so se odzvali na nedavni intervju murskosoboškega škofa in podpredsednika Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Petra Štumpfa za lokalni časnik Vestnik.

Odmeven praznični pogovor, ki smo ga TUKAJ povzeli tudi na Družinini spletni strani, se je dotikal številnih perečih cerkvenih in družbenih vprašanj, med njimi tudi spolnih zlorab v Katoliški cerkvi in zlasti primera Marka Rupnika ter ustanovitve že dlje časa napovedovane neodvisne komisije za zaščito otrok. Odgovora škofa Petra Štumpfa, na katera so se odzvali v Zavodu Dovolj.je, sta takšna:

Odziv Zavoda Dovolj.je

Kot so zapisali v Zavodu Dovolj.je, v temelju zavračajo držo škofov, predstojnikov in drugih odgovornih oseb v Cerkvi, ki kot osnovo svojega odnosa do žrtev izpostavijo stališče, da so te same odgovorno za storjeno jim dejanje zlorabe. Po njihovem so pojasnila strokovnjakov glede storilčeve moči, manipulacije in dejanske odgovornosti jasna.

Zakaj je žrtvam težko spregovoriti

»Obenem strokovnjaki izpostavljajo vzroke, zakaj imajo spolne zlorabe, ki jim je pridružena tudi duhovna, zelo težke posledice, in so jasni glede dejstva, zakaj je žrtvam tako zelo težko spregovoriti in večinoma potrebujejo zelo veliko časa, da spregovorijo. Tem spoznanjem ne nasprotuje nihče od kvalificiranih strokovnjakov, ki se v slovenskem prostoru ukvarjajo s to problematiko,« opozarjajo v Zavodu Dovolj.je.

O stanju neodvisne komisije

Obenem dodajajo še dejstvo, da ni v tem primeru poimensko izpostavljeni domnevni storilec Marko Rupnik nikoli javno zavrnil obtožb. V zavodu so zaskrbljeni tudi nad škofovim odgovorom, s katerim pojasni stanje neodvisne komisije, pri tem pa uporabi po njihovem mehanicistične pojme z dodatkom populizma (zagnati, delovanje, obelodaniti v javnosti).

Pod odziv se je v imenu Zavoda Dovolj.je podpisal Janez Cerar. FOTO: Tatjana Splichal

Zahtevana drža škofov

»Odgovor tudi izraža malomarno držo do tistih, ki naj bi jih delo komisije najbolj zadevalo in zanimalo: žrtev spolnih zlorab v Cerkvi v Sloveniji. Jemlje jim dostojanstvo in je do njih nespoštljivo, s tem pa škof tudi krši določbe papeža Frančiška, izdane 7. maja 2019 v apostolskem pismu Vi ste luč sveta, s katerimi prednostno škofom in drugim, ki so jim po službi enaki, v splošnih določbah predloži tudi zahtevano držo skrbi za ljudi,« je v imenu Zavoda Dovolj.je zapisal Janez Cerar.

Z dostojanstvom in spoštovanjem

Kot dodaja, prva alineja člena 5 določa, da se »Cerkvene oblasti zavezujejo k temu, da bodo tisti, ki trdijo, da so bili prizadeti, skupaj z družinami obravnavani z dostojanstvom in spoštovanjem in se jim bo nudila zlasti: sprejetost, slišanost in spremljanje, tudi prek posebnih ustanov; duhovna pomoč; in zdravniška, terapevtska in psihološka pomoč, kot zahteva določen primer«. Škofove misli iz intervjuja po mnenju Zavoda Dovolj.je pa tega ne izkazujejo.

Nalaganje
Nazaj na vrh