Zapri
Iskanje

»Ohranjati mir je naša dolžnost«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 13. 06. 2022 / 15:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 15:54
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Ohranjati mir je naša dolžnost«

»Ohranjati mir je naša dolžnost«
Elza Maurič Kumar, interniranka v taborišču Auschwitz in Ravensbrück, in predsednik Borut Pahor. FOTO: Katja Kodba/STA
Predsednik Borut Pahor je danes dopoldan v Predsedniški palači priredil pogovor z naslovom »Ohranjati mir je naša dolžnost«.

Predsednik Pahor se je z internirankami in mladimi pogovarjal o soustvarjanju prihodnosti in grozotah preteklosti, ki jih nikdar ne smemo ponoviti. V današnjem nagovoru je dejal, da živimo v času, ko se moramo ponovno spomniti, da trajen mir ni samoumeven in neminljiv, temveč si moramo zanj vsi skupaj nenehno prizadevati. 

Na to našo skupno dolžnost nas opominjajo preživeli pričevalci druge svetovne vojne, ene izmed najtemačnejših obdobij v zgodovini človeštva.

Zbrana publika na današnjem dogodku. FOTO: Katja Kodba/STA

Številni pričevalci in tragične zgodbe 

V pogovoru z dijakinjami in dijaki iz Slovenije in zamejstva so sodelovali naslednji pričevalci: Elza Maurič Kumar (interniranka v taborišču Auschwitz in Ravensbrück), Janez Žmavc (predsednik Društva ukradenih otrok), Valerija Skrinjar Tvrz (partizanka, šifrantka legendarnega komandanta Frante v bojih na Menini planini, begunka iz Sarajeva in pisateljica), Tončka Senčar (izgnanka in dolgoletna članica odbora Društva izgnancev Koper) in Janez Deželak (vrsto let predsednik Odbora internirancev pri ZZB NOB, sedaj predsednik Taboriščnega odbora Auschwitz). 

Pričevalcem je prisluhnilo okoli 100 dijakinj in dijakov iz Dvojezične trgovske akademije v Celovcu, Šolskega centra Nova Gorica, Gimnazije Jožeta Plečnika, Srednje šole za oblikovanje in fotografijo ter Ekonomske šole Ljubljana.

»Poglejte, kakšno naključje je danes. 13. junij ob 11. uri. Prav na ta dan leta 1944 ob 11. uri je vlak, s katerim sem se odpeljala v Auschwitz, odpeljal z goriške postaje,« je v svojem pretresljivem nagovoru izpostavila Elza Maurič Kumar, ena izmed pričevalk. 

Mladi so imeli številna vprašanja. FOTO: Katja Kodba/STA

Dijakinje in dijake je zanimalo, kaj je pričevalcem dalo moč, da so lahko preživeli grozote, ki so se dogajale v koncentracijskih taboriščih. Vprašali so jih, ali so kdaj imeli težave spregovoriti o teh grozotah in jim izrazili globoko hvaležnost, da so jim danes lahko prisluhnili. 

»Hvala, da smo vam lahko prisluhnili in izvedeli, kako drugačna in težka je bila vaš mladost v primerjavi z našo,« je med drugim dejala ena izmed dijakinj Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Mladi so se strinjali, da pričevanja ne smejo biti pozabljena in se moramo iz njih veliko naučiti o življenju.

Ljubezen daje moč. Ko se vate pretihotapi sovraštvo, na stvari in ljudi gledaš drugače. Vsi smo ljudje. Zakaj bi sovražili nekoga? Potrebno ga je razumeti. Če bi se med seboj razumeli, ne bi bilo vojn. (Valerija Skrinjar Tvrz)

Predsednik Pahor se je pričevalkam in pričevalcema zahvalil, da so sprejeli njegovo vabilo. V znak hvaležnosti in globokega spoštovanja jim je podaril še posebno protokolarno darilo, Kogojevo ptico hvaležnosti. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh