Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Okusni recepti za praznične dni

Za vas piše:
Kristina Smodila
Objava: 18. 12. 2020 / 10:21
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 21.12.2020 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Okusni recepti za praznične dni

Okusni recepti za praznične dni

Revija Praznična vam poklanja tri recepte za prihajajoče praznike.
Dišeči žajbelj, nepogrešljivi orehi in med, hrustljava ajdova kaša in živobarvni korenčki ter seveda – šampanjec. Le malce domišljije in kuharske spretnosti je potrebno, pa se mračen dan prelevi v praznik.

Praznična vam poklanja tri recepte: naj bo to za božično večerjo, za najdaljšo noč v letu ali kar tako, ko se vam in vašim najdražjim zahoče nekaj dobrega. Dober tek!


FOTO: Kristina Smodila.

Medene gomoljnice in ajdova kaša z orehi (za 4 osebe)

Sestavine za medene gomoljnice:

      · 4 male rdeče pese (ali 2 večji)
      · 2 gomolja kolerabe
      · 2 gomolja repe
      · 16 manjših korenčkov (oranžni, rumeni in vijolični)
      · sok pol limone
      · 2 žlici olja
      · 2 ščepca soli

Sestavine za medeni preliv:
      · 2 žlici medu
      · 1 žlica balzamičnega kisa
      · ščepec soli

Priprava:

Zelenjavo operemo, olupimo in po dolžini narežemo na poljubne oblike ter pokapamo z limoninim sokom. V posodi jo nato premažemo in premešamo z oljem in soljo. Zelenjavo razporedimo na večji pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo 35–55 minut (odvisno od velikosti kosov zelenjave). Vmes lahko enkrat premešamo.

Medtem pripravimo medeni preliv, v katerem zmešamo z žlico vse sestavine v homogeno omako. Zelenjavo vzamemo iz pečice ter jo polijemo z medeno omako. Pečemo še 10 minut, da se lepo karamelizira.

Sestavine za ajdovo kašo z orehi:
      · 200 g ajdove kaše
      · 100 g orehovih jedrc
      · 2 ščepca soli
      · ½ žličke domače vegete ali priljubljene začimbe
      · 1 žlica masla

Priprava:

Ajdovo kašo večer prej namočimo v hladni vodi. Zjutraj jo odcedimo ter jo spravimo v zaprto posodo v hladilnik do uporabe. V ponev damo maslo, da se raztopi, dodamo orehe in jih pražimo 2–3 minute na visoki temperaturi. Dodamo še ajdovo kašo ter začimbe in pražimo 5 minut na visoki temperaturi, pri tem stalno mešamo. Predjed postrežemo na večji krožnik, uporabimo sveža zelišča, ki so na voljo.


FOTO: Kristina Smodila.

Piščančja bedra v šampanjcu (za 4 osebe)

Sestavine za piščanca:
      · 4 piščančja bedra
      · 1 žlica gorčice
      · sok pol limone
      · 2 ščepca soli, ščepec popra
      · 2 žlici olja
      · 30 g masla
      · 500 ml jušne osnove
      · 2 žlici parmezana

Sestavine za omako:
      · 1 čebula
      · 3 stroki česna
      · 1 jajčevec
      · ščepec soli
      · 1 žlica olja
      · 200 ml šampanjca
      · 2 žlici domače kisle smetane
      · zelišča: žajbelj, timijan

Priprava:

Piščančja bedra operemo in osušimo s papirnato brisačko. Damo jih v večjo posodo, posolimo, dodamo 1 žlico olja, poper, iztisnjen limonin sok ter gorčico. S čistimi rokami dobro premešamo, da sestavine prepojijo piščanca. Pustimo ob strani.
Čebulo in česen olupimo ter sesekljamo na manjše kose. Jajčevec operemo in narežemo na kocke. V ponev damo žlico olja ter na vročem popražimo čebulo, da postekleni. Dodamo česen in jajčevec ter pražimo 2 minuti na visoki temperaturi. Zalijemo s polovico jušne osnove in kuhamo na srednji temperaturi 10 minut. Omako prelijemo v blender ali v posodo za mešanje s paličnim mešalnikom. Dodamo 2 lici kisle smetane in zmešamo, da dobimo gladko omako. Damo na stran.

Uporabimo kar isto ponev, dodamo spet žlico olja ter na vroče položimo piščančja bedra, ki jih na obeh straneh popražimo, da se lepo zapečejo. Dodamo maslo in sveža zelišča ter jih 1 minuto popražimo, da se okusi prepojijo. Zalijemo s šampanjcem in preostankom jušne osnove. Dodamo še nariban parmezan. Kuhamo na nižji temperaturi 60 minut oz. dokler piščanec ni znotraj bel in lepo odstopi od kosti (čas kuhanja je odvisen od velikosti beder, zato vmes preverite stanje).
Ko je piščanec nared, dodamo še omako, ki smo jo pustili ob strani, ter vse skupaj kuhamo še 5 minut na nižji temperaturi.


FOTO: Kristina Smodila.

Potični venček

Sestavine za testo:
      · kvasni nastavek (6 žlic mleka, 1 žlica sladkorja, 1 vrečka suhega kvasa)
      · 500 g moke
      · 40 g sladkorja
      · 2 rumenjaka
      · 1 jajce (za premaz)
      · 200 ml mleka
      · 100 g masla
      · ščepec soli

Sestavine za nadev:
      · 400 g mletih orehov
      · 150 g sladkorja
      · 120 ml mleka
      · 50 ml ruma
      · 70 g rozin

Priprava:

Najprej pripravimo kvasni nastavek. Mleko segrejemo do mlačnega, dodamo sladkor in kvas ter pustimo stati na toplem vsaj 10 minut, da kvas začne delovati.

Mleko in maslo stopimo na srednji temperaturi. V večjo posodo dodamo moko, rumenjaka in sladkor. Prilijemo toplo mleko ter stopljeno maslo. Mešamo z mešalnikom, z nastavki za gnetenje. Dodamo še kvasni nastavek ter na koncu še sol ter gnetemo še nekaj minut. Ročno oblikujemo hlebček, skledo pokrijemo s prozorno folijo ter krpo in pustimo stati vsaj eno uro, da se prostornina podvoji.

Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev. V skledi zmešamo vse sestavine, da dobimo homogeno maso.

Ko je testo pripravljeno, ga razvaljamo v pravokotnik. Testo naj ne bo pretanko, sicer ga bomo teže zvijali. Razvaljanega premažemo z nadevom ter zvijemo po daljši stranici.

Zdaj nam bodo zelo prav prišle potrpežljive in spretne roke. Zavitek z nožem prerežemo po dolžini na polovico, da dobimo dve dolgi polovički, ki ju nato obrnemo proti sebi z nadevom navzgor, ter ju prepletemo v pletenico, ki jo nato zvijemo v krog, da nastane venček.

Pleten venček previdno položimo na večji, nizek pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 30 minut na 180 stopinj, ter nato pokrijemo s folijo in pečemo še 30 minut. Rahlo ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.


Prispevek je bil najprej objavljen v reviji Praznična, zima 2020. Letna naročnina na revijo je 19,60 evra. Cena posamezne številke je 4,90 evra. Hitra pot do naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Revijo lahko prelistate TUKAJ.

Kupi v trgovini

Novo
Sveto pismo (Stara in Nova zaveza) - NOV PREVOD
Sveto pismo
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh