Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oljčna palma pri Sv. Petru

Za vas piše:
Rožana Špeh
Objava: 24. 03. 2023 / 08:10
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2023 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oljčna palma pri Sv. Petru
Najprej je treba najti pravo oljčno vejo in jo pripraviti za pletenje ... FOTO: R. Š.

Oljčna palma pri Sv. Petru

Beganica, butarica, oljčna palma, peg, presmec, snop ... je zelenje, ki ga glede na navado, nesemo k blagoslovu na cvetno nedeljo.

Krasitev oljčnih vejic za cvetno nedeljo je lepa navada v slovenski Istri in v vaseh v okolici Trsta. Pomorski muzej Sergej Mašera iz Pirana je v nedeljo, 19. marca 2023, pred Tonino hišo v Sv. Petru organiziral delavnico krašenja oljčnih palm. Oljčna palma je vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine.

Po blagoslovu na cvetno nedeljo oljčno palmo obesimo na zid v dnevnem prostoru ali pa jo damo za sveto podobo. FOTO: R. Š.

Delavnico je vodila domačinka in nosilka dejavnosti Nadja Bažec. Tako je povedala:

»Najprej je treba najti pravo oljčno vejo in jo pripraviti za pletenje. Potrebujemo še pare vejic za okrasitev. Najbolj primerni so listi burle, stare vrste istrske oljke. Ko je oljčna palma okrašena, predstavlja križ nad svetom, križ nad soncem, ki ščiti žarečo hostijo.

Ko je oljčna palma okrašena, predstavlja križ nad svetom, križ nad soncem, ki ščiti žarečo hostijo.

Po blagoslovu na cvetno nedeljo oljčno palmo obesimo na zid v dnevnem prostoru ali pa jo damo za sveto podobo. Lanske oljčne palme nikoli ne odvržemo kar tako. Blagoslovljena je, zato jo vržemo samo na ogenj.

Veliko oljčno palmo, ki jo pri blagoslovu nosi duhovnik, se zakuri za velikonočni ogenj. Pepel se prihrani do naslednje pepelnice.«

Veliko oljčno palmo se zakuri za velikonočni ogenj. FOTO: R. Ž.

Nalaganje
Nazaj na vrh