Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opazno manj duhovniških kandidatov na Poljskem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 10. 2013 / 12:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opazno manj duhovniških kandidatov na Poljskem

Opazno manj duhovniških kandidatov na Poljskem

V primerjavi s stanjem v ostalih državah po svetu Poljsko s 589 novimi semeniščniki čaka »svetla prihodnost«.

Na Poljskem se vedno manj mladih fantov odloča za duhovniški poklic. V letošnji jeseni je v škofijska bogoslovna semenišča vstopilo 75 moških kandidatov manj kot leto poprej, je v pogovoru za nemško katoliško agencijo KNA pojasnil tiskovni predstavnik Poljske škofovske konference, Jozef Kloch. Med moškimi redovi je pripravo na duhovništvo v letošnjem letu pričelo 58 kandidatov manj kot leta 2012.

Škofije so objavile podatek, da imajo v tem študijskem letu 589 novih semeniščnikov. V primerjavi z ostalimi državami je na Poljskem torej število prihodnjih duhovnikov še vedno precej visoko. Skoraj nikjer drugje po svetu se škofije ne morejo pohvaliti s takšno množico duhovniških kandidatov. Kljub temu pa je število letošnjih vpisov v poljska semenišča na narodni ravni doseglo najnižjo točko. V rekordnem letu 2005 se je za duhovniško pot odločilo 1.145 fantov, skoraj dvakrat več kot letos. Odtlej se je to število postopoma zmanjševalo, v obeh preteklih letih so v semenišča sprejeli po 640 novih kandidatov.

Skupno poljske škofije trenutno na duhovniški poklic pripravljajo okoli 3.000 semeniščnikov. V letošnjem letu je duhovniško posvečenje prejelo okoli 400 novih duhovnikov. Več kot tristo kandidatov, ki so svoje izobraževanje prav tako pričeli leta 2007, posvečenja ni prejelo. Za duhovniške kandidate, starejše od 40 let, želijo poljski škofje ustanoviti skupno semenišče vseh poljskih škofij. Pomožni škof Grzegorz Rys je to pobudo utemeljil s težavami, ki jih predstavlja vzporedno izobraževanje 19-letnih semeniščnikov s kandidati, ki so po starosti bliže njihovim očetom ali celo starim očetom.

Manjše število novih kandidatov beležijo tudi redovne skupnosti na Poljskem. Moški redovi so po navedbah Poljske škofovske konference letos sprejeli 169 kandidatov, v lanskem letu je bilo redovnih semeniščnikov še 227. Skupno redovi na Poljskem na duhovništvo trenutno pripravljajo okoli 1.800 kandidatov. Po izvolitvi Karola Wojtyle za papeža leta 1978 se je na Poljskem pričel pravi »naval« na bogoslovna in redovna semenišča.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh