Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Operna diva Anna Netrebko se vrača v Ljubljano

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 02. 08. 2021 / 13:23
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2021 / 13:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Operna diva Anna Netrebko se vrača v Ljubljano
Anni Netrebko se bo tudi letos na odru pridružil mož, azerbajdžanski tenorist Jusif Ejvazov. FOTO: Festival Ljubljana

Operna diva Anna Netrebko se vrača v Ljubljano

Festival Ljubljana bo tudi v letošnjem poletju (8. avgusta) gostil največjo operno divo 21. stoletja, rusko sopranistko Anno Netrebko. Na Kongresnem trgu je z najlepšimi opernimi arijami nastopila že lani, takrat je bilo, kot je povedala, prvo povabilo po prvem valu pandemske krize.

Tudi letos se ji bo na odru pridružil mož, azerbajdžanski tenorist Jusif Ejvazov; spremljal ju bo simfonični orkester RTV Slovenija, dirigiral bo sloviti Michelangelo Mazza. Program na koncertu bo italijansko obarvan, prepevala bosta najbolj znane sopranske in tenorske arije ter duete iz izbranih oper Verdija, Puccinija, Leoncavalla in drugih.

Slovensko operno poslušalstvo je Anno Netrebko prvič slišalo v živo jeseni leta 2012, ko je s solistom, orkestrom in zborom Slovenske filharmonije prav v Ljubljani začela evropsko turnejo koncertne izvedbe opere Jolanta ­Petra Iljiča Čajkovskega. FOTO: Leon Vidic/arhiv Slovenske filharmonije

Vrhunska interpretacija, elegantna odrska prezenca, glamurozen videz

Ruska sopranistka Anna Netrebko (rojena 1971 v ruskem Krasnodaru) kraljuje na opernih in koncertnih odrih po vsem svetu že skoraj četrt stoletja. Poslušalstvo in kritike privablja v koncertne dvorane z razkošnim glasom, opisujejo ga kot »mračen, poseben«, z vrhunsko interpretacijo, elegantno odrsko prezenco in glamuroznim videzom, ki jo je izstrelil med modne ikone številnih modnih znamk.


Anna Netrebko v letnicah

1971 - rojena v Krasnodaru

1993 - zmagala na pevskem natečaju Glinke v Moskvi

1994 - postala članica peterburškega umetniškega ansambla

1996 - odkril jo je znameniti dirigent Valerij Gjergijev

2006 - nastopila na gala koncertu nogometnega SP v Berlinu

2012 - prvič nastopila v Sloveniji

2020 - na Kongresnem trgu prvič nastopila po prvem valu pandemije


Študij si je plačevala z delom čistilke

Življenjska zgodba Anne Netrebko je skoraj pravljična. Študirala je na znamenitem peterburškem konservatoriju Rimskega – Korsakova, da pa si ga je lahko plačevala, je delala kot čistilka v slovitem Marijinem gledališču. Leta 1993 je zmagala na pevskem natečaju Glinke v Moskvi, leto pozneje pa je že postala članica peterburškega umetniškega ansambla. Ko je sopranistko dve leti pozneje odkril znameniti dirigent Valerij Gjergijev, je šla njena pot samo še navzgor. K izjemni popularnosti po svetu je pripomoglo tudi sodelovanje z mehiškim tenorjem Rolandom Villazonom (Romeo in Julija, Ljubezenski napoj, Boemi, La traviata, Manon), z njim in legendo Placidom Domingom je poleti 2006 nastopila na gala koncertu nogometnega svetovnega prvenstva v Berlinu.

Slovenski glasbeniki so Anno Netrebko spremljali na enomesečni turneji na največjih odrih sedmih evropskih držav. Na fotografiji z Nuško Drašček. FOTO: Leon Vidic/arhiv Slovenske filharmonije

Na seznamu stotih najvplivnejših osebnosti

Slovensko operno poslušalstvo je Anno Netrebko prvič slišalo v živo jeseni leta 2012, ko je s solistom, orkestrom in zborom Slovenske filharmonije prav v Ljubljani začela evropsko turnejo koncertne izvedbe opere Jolanta ­Petra Iljiča Čajkovskega – slovenski glasbeniki so zatem Netrebkovo dober mesec spremljali na enomesečni turneji na največjih odrih sedmih evropskih držav. S slovenskimi Filharmoniki je posnela tudi eno od svojih številnih zgoščenk, izšla je pri nemški založbi Deutsche Grammophon. Anna Netrebko je na seznamu stotih najvplivnejših osebnosti.

Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh