Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opoldanski Očenaš s papežem Frančiškom

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 25. 03. 2020 / 07:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2020 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opoldanski Očenaš s papežem Frančiškom

Opoldanski Očenaš s papežem Frančiškom

V molitvi Očenaša za zaustavitev širjenja okužb s koronavirusom se je s papežem povezal ves svet.

Foto: Vatican Media

Dragi bratje in sestre!

Danes smo se vsi kristjani sveta zmenili, da se dobimo skupaj, da bi zmolili Očenaš, molitev, ki nas jo je naučil Jezus.

Z otroškim zaupanjem se obračamo na Očeta. To delamo vsak dan, večkrat na dan; v tem trenutku pa hočemo izprositi usmiljenje za človeštvo, ki ga hudo preizkuša pandemija koronavirusa. In to storimo skupaj, kristjani vsake Cerkve in skupnosti, vsakega izročila, vsake starosti, jezika in naroda.

Molimo za bolne in njihove družine; za zdravstvene delavce in vse, ki jim pomagajo; za oblasti, za sile reda in prostovoljce; za duhovnike in voditelje naših skupnosti.

Danes mnogi od nas praznujejo učlovečenje Besede v telesu Device Marije, ko je v njenem »Zgodi se,« ponižnem in popolnem, našel odsvit »Zgodi se« Božjega Sina. Tudi mi se s popolnim zaupanjem izročimo v Božje roke in z enim srcem in eno dušo molimo: Oče naš, …

Kot navaja STA, se je opoldanski molitvi na svojem Twitter računu pridružil tudi voditelj anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji, canterburyjski nadškof Justin Welby, papeževemu vabilu pa so se odzvali tudi ekumenski patriarhat v Carigradu in več evangeličanskih cerkva.

Poziv k skupni molitvi med nedeljskim angelusom

Papež Frančišek je vse kristjane po svetu k današnji skupni molitvi Očenaša za zaustavitev širjenja okužb s koronavirusom povabil minulo nedeljo, med opoldansko molitvijo angelovega češčenja.

»V teh dneh preizkušnje, ko človeštvo trepeta pred grožnjo pandemije, bi rad vsem kristjanom predlagal, da združimo svoje glasove in jih dvignemo v nebo. Vabim vse voditelje cerkva in krščanskih skupnosti, skupaj z vsemi kristjani različnih veroizpovedi, da se obrnemo na Najvišjega, vsemogočnega Boga, in skupaj istočasno zmolimo molitev, ki nas jo je naučil naš Gospod Jezus Kristus. Vse torej vabim, naj molijo večkrat na dan, vsi skupaj pa zmolimo Očenaš prihodnjo sredo, 25. marca, opoldne; vsi skupaj. Na dan, ko se mnogi kristjani spominjajo oznanjenja Devici Mariji o učlovečenju Božje Besede, naj Gospod usliši enodušno molitev vseh svojih učencev, ki se pripravljamo na praznovanje zmage Vstalega Kristusa.«

Pomen papeževe pobude izpostavljajo tudi pri Papeškem svetu za pospeševanje edinosti med kristjani, pri čemer navajajo besede papeža Janeza Pavla II. iz njegove okrožnice »Da bi bili vsi eno« (»Ut unum sint«) iz leta 1995: »Ko kristjani skupaj molijo, se zdi cilj edinosti bližje. V skupni molitvi je resnično navzoč Jezus Kristus; On moli 'v nas', 'z nami' in 'za nas'.« To je smisel pobude papeža Frančiška za skupen odgovor vernih kristjanov »na globalno ogroženost zaradi pandemije«.

Izjava Mattea Brunija glede papeževega povabila k molitvi 27. marca

Matteo Bruni, direktor Tiskovnega urada Svetega sedeža, pa je javnosti predstavil naslednjo izjavo glede povabila svetega očeta k molitvi v petek, 27. marca:

»Kot je sam dejal med nedeljsko opoldansko molitvijo, sveti oče Frančišek v tem času izrednih razmer za celotno človeštvo vabi katoličane po vsem svetu, naj se mu duhovno pridružijo v molitvi prihodnji petek, 27. marca, ob 18. uri. Molitev svetega očeta bo mogoče spremljati v živo prek medijev, zaključila pa se bo z evharističnim blagoslovom, ki bo podeljen Urbi et orbi, mestu in svetu, preko komunikacijskih sredstev.

Vsi, ki se bodo duhovno pridružili temu trenutku molitve preko medijev, bodo imeli možnost prejeti popolni odpustek pod pogoji, ki jih predvideva nedavno objavljeni odlok Apostolske penitenciarije.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh