Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Opozicija na nogah zaradi »negospodarnega« nakupa računalnikov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 11. 2023 / 13:09
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Opozicija na nogah zaradi »negospodarnega« nakupa računalnikov
Po mnenju opozicije gre za sum negospodarne, netransparentne in neučinkovite porabe javnih sredstev. FOTO: Tatjana Splichal

Opozicija na nogah zaradi »negospodarnega« nakupa računalnikov

Ministrstvo za digitalno preobrazbo na čelu z ministrico dr. Emilijo Stojmenovo Duh je za nakup 13.000 slabše zmogljivih računalnikov odštelo skoraj 6,5 milijona evrov (davkoplačevalskega denarja), kar je v javnosti sprožilo vprašanja o smotrnosti in pravilnosti nakupa.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je po julijskem javnem naročilu posel razdelilo med štiri dobaviteljska podjetja (Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92), vsakemu od njih pa dodelilo po 1,6 milijona € za nakup po 3250 prenosnikov verjetno slabše kakovosti, ki za resnejše delo, po mnenju računalniških strokovnjakov, tehnično niti niso primerni.

Ministrstvo govori eno, SOJ drugo

Pri tem je ministrstvo pojasnjevalo, da so računalniki namenjeni za digitalno vključenost otrok na socialnem robu, služba za odnose z javnostmi pa upravičuje nakup za izposojo računalnikov za opremljanje šol in vrtcev. Po zagotavljanju direktorja Zavoda za šolstvo dr. Vinka Logaja z ministrico o tej nabavi niso nikdar razpravljali.

Poslansko vprašanje Tomaža Lisca

Poslanec opozicijske SDS Tomaž Lisec je na vlado s tem v zvezi naslovil pisno poslansko vprašanje: »Medtem ko ministrica pojasnjuje, da se s pomočjo nakupa 'izpolnjujejo zaveze iz zakona o digitalni vključenosti' in da naj bi bili računalniki namenjeni zlasti za otroke na socialnem robu, pa služba za odnose z javnostmi nakup upravičuje drugače.«

Kaj pravi Služba za odnose z javnostmi?

In sicer takole: »Nakup računalnikov je bil opravljen za namen delovanja mehanizma za brezplačno izposojo računalnikov MIRO, ki je bil uveden namesto digitalnih bonov v noveli Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ter opremljanje vrtcev in osnovnih šol, kjer sodelujemo z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter Zavodom RS za šolstvo.«

Pristojno ministrstvo bi moralo biti informirano

Zato poslanec Lisec poudarja: »V Zakonu o digitalni vključenosti so otroci, dijaki, študenti opredeljeni kot ciljna skupina, šele nato ostali (učitelji, visokošolski delavci, neaktivni odrasli, upokojenci, invalidi …). Prav tako je ključna višina dohodkov. Če bi bili torej računalniki namenjeni za izobraževanje, bi moralo biti pristojno ministrstvo o tem informirano.«

Za tri različne skupine prebivalstva

Ministrstvo za digitalno preobrazbo, tako še Lisec, glede javnega naročila v odzivu zatrjuje, da naj bi bili računalniki namenjeni trem različnim skupinam prebivalstva: ranljivi, vrtcem in osnovnim šolam ter pravnim osebam javnega prava, prizadetim v ujmi, ki jim je bila uničena ali poškodovana osnovna računalniška oprema, ki jo potrebujejo za delo ali izvajanje svoje dejavnosti.

Pravilno, racionalno, smotrno?

Zato Lisec vlado sprašuje, ali ocenjuje, da je nakup 13.000 slabše zmogljivih prenosnikov za nad 6 milijonov € Ministrstva za digitalno preobrazbo pravilen, racionalen in smotrn ter kako vlada pojasnjuje neusklajenost ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh in direktorja Zavoda za šolstvo dr. Vinka Logaja.

Koliko prenosnikov za prizadete v poplavah?

»Ker so se osnovne šole z računalniki množično opremile v času epidemije, šolam je bilo razdeljenih 2 milijona € za računalniško opremo, vlado še sprašujem, kam bo ministrstvo dejansko dalo 13.000 slabše zmogljivih prenosnikov. In še, koliko prenosnikov je namenjenih ali že razdeljenih prizadetim v poplavah? Kdo od njih je upravičen do prejema prenosnika?« še sprašuje poslanec Tomaž Lisec.

Novinarska konferenca poslanca NSi Aleksandra Reberška:


Zahteva za sklic nujne seje KNJF

Poslanci druge opozicijske stranke, NSi, pa zahtevajo sklic nujne seje državnozborske komisije za nadzor javnih financ (KNJF), na kateri bi se seznanili s spornim nakupom prenosnikov, saj gre po besedah poslanca Aleksandra Reberška za sum negospodarne, netransparentne in neučinkovite porabe javnih sredstev, »zdi se tudi, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev«.

Poplave so Slovenijo prizadele šele po objavi razpisa

Po njegovem nobena od treh skupin prebivalstva, ki naj bi jim bili računalniki namenjeni, o nakupu ni vedela ničesar. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je denimo o tem izvedel iz medijev, ministrstvo za izobraževanje je že lani šolam namenilo 2 milijona € za nakup računalniške opreme, poplave pa so Slovenijo prizadele šele po objavi razpisa.

»V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača«

Na seji bodo poslanci NSi predlagali predložitev natančnega poročila ministrstva o izvedbi razpisa in o njegovih ciljih, merilih in kriterijev, želijo tudi natančen seznam prejemnikov računalnikov. »V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Ob nabavi 13.000 računalnikov se sploh ne ve, komu bodo razdeljeni, niti ali je oprema tehnično ustrezna, porabi pa se 6,5 milijona € in se potem išče srečnega dobitnika,« je bil neposreden Reberšek.

Kako odgovarjajo na ministrstvu?

Z Ministrstva za digitalno preobrazbo sicer odgovarjajo, da navedba o diskrepanci ne drži, saj naj bi že v prvem odgovoru na novinarsko vprašanje navedli, da bodo prenosniki namenjeni tako socialno ogroženim in ranljivim skupinam kot tudi šolam, vrtcem in prizadetim v poplavah, ne pa da bodo namenjeni zgolj eni od teh skupin.

Do 20. novembra

»Do ponedeljka, 23. oktobra 2023, smo prejeli 39 prenosnih računalnikov, ki so namenjeni prizadetim v poplavah in so pripravljeni na prevzem. Na vse ostale računalnike še čakamo, saj nam jih morajo podjetja, glede na javno naročilo, dostaviti do 20. novembra 2023, kar pomeni, da imajo za to še slab mesec časa,« so pred dnevi odgovorili z ministrstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh