Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Oratorij na Prečni

Za vas piše:
Primož Špringer
Objava: 08. 08. 2022 / 14:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 14:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Oratorij na Prečni
FOTO: Primož Špringer

Oratorij na Prečni

Na župnijskem dvorišču v Prečni se je med 18. in 22. julijem zbiralo 109 otrok in 35 animatorjev.

Letošnja tema je bila življenje Ignacija Lojolskega, ki je sprva svojo pot pričel kot vitez, a se je po hujši poškodbi odločil odplavati v bolj teološke vode. Ustanovil je verski red po imenu jezuiti (v originalu Societas Jesu). Ta red še danes deluje v 112 državah, med drugim tudi v Sloveniji. Zavzemal se je predvsem za tiste, katerih se je družba ponavadi izogibala in so se počutili izobčene (npr. reveži, judje...).

Dan smo animatorji začenjali z jutranjim varstvom, kjer smo najmlajše zbudili in razgibali z mnogimi igricami in s petjem pesmi. Temu je sledil tradicionalen dvig zastave in jutranja molitev. Na živahen način smo Ignacijevo zgodbo animatorji predstavljali mladim vernikom z dramsko igrico, ki je prišla na vrsto po jutranji molitvi. Po dramski igrici so udeleženci lahko pokazali kanček ustvarjalnosti na umetniških delavnicah ali pa so svojo energijo sprostili na raznoraznih športnih delavnicah. Ko jim je zmanjkalo adrenalina in so se umirili, so tako lažje poslušali pri katehezah, kjer smo se učili in pogovarjali o pomembnih vrednotah, služenje, razločevanje, romanje, šolanje in neustrašnost. Popoldne jih je čakala še zadnja aktivnost dneva in sicer velika igra, kjer so preko zabavnih aktivnosti, še posebej v torek, ko smo imeli vodni dan, kar je v vročih dneh zelo prijalo in nekaj tekmovalnosti spoznavali svet Ignacija in v posamezni skupini oblekli svojega viteza. Po koncu velike igre so prav »padli« v objem svojim staršem; utrujeni, a z veliko novega znanja in z obilo novih izkušenj.

V okviru četrtkovega izleta smo se odpravili na grad Žužemberk. Tam smo preko različnih delavnic spoznavali življenje graščakov, predvsem vitezov in se preizkusili v streljanju z lokom in igranju srednjeveških iger. Obisk gradu smo zaključili s tradicionalnim srednjeveškim plesom, v katerem smo se preizkusili tudi animatorji. Za konec izleta smo obiskali še Cerkev sv. Mohorja in Fortunata, ter med občudovanjem notranjosti cerkve zmolili za čudovit teden oratorija v Prečni.

Animatorji se zahvaljujemo vsem staršem, ki nam zaupate svoje otroke, župniku g. Jožetu Mrvarju za podporo pri izvedbi oratorija, Mestni občini Novo mesto za finančno podporo in vsem ostalim sponzorjem, ki ste nam materialno ali finančno pomagali.

Nalaganje
Nazaj na vrh