Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osli, krave in zajci pred Petrovo baziliko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 01. 2017 / 11:19
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Osli, krave in zajci pred Petrovo baziliko

Tradicionalni blagoslov živali med slovesnostjo na god sv. Antona Puščavnika, zavetnika živinorejcev.

Včeraj je bilo pred Trgom sv. Petra v Vatikanu precej »živalsko«: krave, konji, ovce, zajci in kokoši so se skupaj s svojimi rejci zbrali na tradicionalnem blagoslovu rejnih in domačih živali v Vatikanu, ki ga je podelil kardinal Angelo Comastri. Duhovnik Petrove bazilike je živinorejce in kmete pozval, naj si pri svojem delu prizadevajo za ohranjanje tradicije.

Poljedelstvo in živinoreja sta »najlepši in morda tudi najbolj odkritosrčni del Italije«, je po navedbah Radia Vatikan v nagovoru dejal kardinal Comastri. Zbrane je pozval, naj ohranjajo tradicijo, kajti napredek ne pomeni opuščanja starih izročil, temveč njihovo ohranjanje.

Včerajšnjo slovesnost so v Vatikanu tradicionalno priredili na god sv. Antona Puščavnika, med drugim zavetnika živinorejcev, pastirjev in domačih živali. Pred blagoslovom je kardinal Comastri s kmeti in živinorejci obhajal sveto mašo v baziliki sv. Petra.

Italijansko živinorejsko združenje AIA je ob tej priložnosti na Trg Pija XII. pred Trgom sv. Petra pripeljalo živali iz okolice Rima. V letošnjem letu akcija z imenom »Kmetija na prostem« obhaja deseti jubilej.

Običaj blagoslova živali je v Italiji tradicionalno povezan z godom sv. Antona Puščavnika 17. januarja. Svetnika, ki naj bi bil po izročilu rojen leta 250 v Egiptu, umrl pa leta 356 v puščavski naselbini, v krščanski umetnosti pogosto upodabljajo s prašičkom, zaradi česar je bil izbran za zavetnika živinorejcev in domačih živali. Sv. Anton Puščavnik velja tudi za enega izmed očetov meništva in puščavništva.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh