Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

P. Lombardi: Benedikt XVI. je pripravljen na srečanje s Stvarnikom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2022 / 14:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
P. Lombardi: Benedikt XVI. je pripravljen na srečanje s Stvarnikom
Upokojeni papež Benedikt XVI. FOTO: H. Elvir Tabakovic, Can. Reg. / Propstei St. Michael, Paring / Wikipedia

P. Lombardi: Benedikt XVI. je pripravljen na srečanje s Stvarnikom

Po besedah p. Federica Lombardija je upokojeni papež Benedikt XVI. povsem pripravljen na »končno srečanje« z Bogom.

Jezuit p. Lombardi, nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik, ki je vatikanski tiskovni urad vodil v letih med 2006 in 2016, je to ugotovitev podal v pogovoru za italijanski časnik Avvenire ob svoji skorajšnji 80-letnici, ki jo bo obhajal 29. avgusta.

V pogovoru, objavljenem v začetku tega tedna, se duhovnik, ki je bil nekdaj tudi provincialni predstojnik italijanskih jezuitov in direktor Vatikanskega televizijskega centra, spominja, kako je Benedikta XVI. spremljal »skoraj ves njegov pontifikat, od leta 2006 do njegovega odstopa s Petrovega sedeža februarja 2013«.

Benedikt XVI. je učenjak, papež teolog z zelo jasno mislijo.

P. Lombardi je poudaril, da je Benedikt XVI. »učenjak«, in bi ga opredelil kot »papeža teologa z zelo jasno mislijo«. Jezuitski duhovnik je še dejal, da je velika vrlina upokojenega papeža »ponižnost. V pogovorih z mano je vedno govoril v italijanščini in ne v nemščini,« jeziku, ki se ga je p. Lombardi naučil, ko je študiral teologijo v Frankfurtu, kjer je leta 1972 prejel tudi mašniško posvečenje.

Benedikt je le včasih govoril v nemščini, ko se je pogovarjal s svojim osebnim tajnikom nadškofom Georgom Gänsweinom, in, je poudaril p. Lombardi, »bil je tako vljuden, da je iste stvari ponovil še v italijanščini«, čeprav to ni bilo potrebno.

P. Federico Lombardi. FOTO: Medol/Wikipedia

Lombardijevo majsko srečanje z Benediktom XVI.

P. Lombardi je v pogovoru še dejal, da je Benedikta XVI. zadnjič videl »7. maja, da bi mu sporočil novico o podelitvi nagrad njemu posvečene fundacije«. Benedikt XVI., ki je aprila dopolnil 95 let, po besedah p. Lombardija »še vedno ohranja izjemno jasnost duha«: »Za svojo starost ima zares izjemen spomin in sposobnost povezovanja.«

Benedikt XVI. se vedno poslovi s čudovitim nasmehom in čuti se, da je pripravljen na končno srečanje s svojim Stvarnikom.

Jezuit je še dejal, kako je po srečanju z Benediktom XVI. ostal »z mislijo na človeka, ki kljub svoji krhkosti izžareva spokojnost, za kar je po mojem mnenju zaslužno njegovo življenje v intenzivni molitvi«. P. Lombardi je na koncu dodal: »Benedikt XVI. se vedno poslovi s čudovitim nasmehom in čuti se, da je pripravljen na končno srečanje s svojim Stvarnikom.«

Nalaganje
Nazaj na vrh