Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistan: krščanske cerkve in domovi v plamenih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 08. 2023 / 05:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2023 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pakistan: krščanske cerkve in domovi v plamenih
Kristjani v Karačiju na protestih z baklami obsojajo napade na cerkve v Pakistanu. FOTO: Vatican Media

Pakistan: krščanske cerkve in domovi v plamenih

Ob včerajšnjem dnevu spomina na žrtve nasilja zaradi izpovedovanja vere ali prepričanja smo poročali o žalostni statistiki: trenutno je preganjan vsak sedmi kristjan po svetu, preganjanje in celo odkrito nasilje nad kristjani pa sta celo v porastu.

Najhujša oblika preganjanja se v zadnjih tednih dogaja v Pakistanu in vlade širom po svetu pozivajo k zaščiti krščanske manjšine v tej muslimanski državi. Nevladna človekoljubna organizacija »Kristjani v stiski« se neposredno obrača na pakistansko vlado s prošnjo, naj stoji ob strani »žrtvam lova na kristjane ter naj določi smer mirnega sobivanja religij v državi s pomočjo sodstva in izobraževalnega sistema«.

Podivjana množica večinoma mladih muslimanov je požgala 21 cerkva, uničila nepregledno število krščanskih domov, oskrunila Sveto pismo in razdejala krščansko pokopališče.

V Pakistanu so bili namreč kristjani v zadnjih dneh žrtve nasilnih napadov; nedavno dogajanje v Džaranvali pa predstavlja »grozljiv vrhunec« tega, kar se v državi sicer dogaja že več let. V bližini mesta Fajsalabad na severovzhodu države je približno 7.000 muslimanov ob spodbudi vodje fundamentalistične stranke in krajevnih muslimanskih voditeljev vdrlo v krščansko četrt mesta. Podivjana množica večinoma mladih muslimanov je požgala 21 cerkva, uničila nepregledno število krščanskih domov, oskrunila Sveto pismo in razdejala krščansko pokopališče: »Sploh ni besed, ki bi opisale, kaj so počeli s kipi Jezusa in Marije.« Val nasilja so sprožile govorice, da sta dva kristjana oskrunila Koran.

V mošejah pozivajo k poboju kristjanov

Bogoskrunstvo je v večinsko muslimanski republiki kaznivo dejanje in tovrstne obtožbe redno sprožajo valove nasilje nad kristjani v Pakistanu. V preteklosti je bilo izrečenih več smrtnih kazni, ki pa jih doslej niso izvršili. Trenutni napadi so najhujši v zadnjem času.

 Okoli tisoč kristjanov je v strahu pred zasledovalci zbežalo na okoliška polja in v gozdove ter tam na prostem preživljalo noči brez zaščite.

Priče so pripovedovale o pozivih k umoru v mošejah, celo pakistanski mediji so poročali, da so člani islamističnega gibanja Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) prek zvočnikov iz mošej muslimane pozivali k maščevanju. Okoli tisoč kristjanov je v strahu pred zasledovalci zbežalo na okoliška polja in v gozdove ter tam na prostem preživljalo noči brez zaščite. Ko so se pozneje vrnili na svoje domove, so našli samo uničenje: »Niti en sam kozarec ni bil nepoškodovan, ali ena sama žarnica,« so poročali očividci.

Po navedbah svetovnih medijev se je pakistanska policija na vse to odzvala »zelo počasi«. Politiki so izdajali »nekoristne pozive k umiritvi razmer«, ne da bi s tem kar koli spremenili, in po mnenju opazovalcev bo začarani krog izkoriščanja vere za preganjanje kristjanov in hindujcev mogoče prekiniti le, če bodo krivce za nasilno dogajanje našli in privedli pred sodišče. Doslej so identificirali osem oseb, ki naj bi spodbujali in vodili nasilne množice: gre za člane skrajnih islamističnih organizacij, med njimi TLP.

Bodo ukrepi vlade zalegli?

Začasni predsednik pakistanske vlade Anvar ul Hak Kakar je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, napovedal stroge ukrepe proti tistim, ki »kršijo zakone in napadajo manjšine«, v Džaranvalo pa je bilo napotenih več tisoč vojakov in policistov, ki naj bi po poročanju krajevnih medijev preprečili nadaljnje stopnjevanje nasilja. V prestolnici Islamabad je policija pred dnevi oblikovala enoto za zaščito manjšin. Oblasti so uvedle enotedensko prepoved zborovanj, vlada pa je obljubila, da bo nemudoma obnovila uničene stavbe. Na jugu Pakistana so ljudje v znak solidarnosti s prizadetimi kristjani stopili na ulice.

Številni kristjani so v nasilnih napadih pripadnikov islamističnih skupin izgubili domove in vse svoje imetje.

Predsednik Pakistanske škofovske konference, nadškof Joseph Arshad, je nedavne napade opisal kot »gnusno dejanje, ki je v nasprotju z bistvom miru, spoštovanja in strpnosti, za katere si naš narod prizadeva«. Vlado pokrajine Pandžab je pozval, naj ukrepa proti pristojnim. Tudi po nadškofovih besedah je treba storilce identificirati, prijeti in privesti pred sodišče.

Cerkveni obredi na prostem

Kristjani v Džaranvali so se minuli konec tedna pri bogoslužjih zbirali kar na prostem: namesto da bi sedeli v klopeh, so morali stati ob požganih zidovih svojih cerkva. Številni župljani so v nasilnih napadih izgubili domove in vse svoje imetje.

Kupi v trgovini

SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh