Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistan: ugrabljenih vedno več mladih žensk

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 08. 2022 / 10:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2022 / 12:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pakistan: ugrabljenih vedno več mladih žensk
V Pakistanu vsako leto zabeležijo okoli 1.000 ugrabitev in prisilnih spreobrnitev deklet in žensk. FOTO: Vatican Media

Pakistan: ugrabljenih vedno več mladih žensk

V Pakistanu je vedno več mladih žensk in deklet iz verskih manjšin ugrabljenih ter prisiljenih v poroko in spreobrnitev v islam, opozarjajo pri človekoljubni organizaciji »Pomoč Cerkvi v stiski«, ob tem pa se sklicujejo na podatke neodvisnega »Centra za socialno pravičnost« v državi.

Organizacije za človekove pravice v tej islamski državi vsako leto zabeležijo okoli 1.000 ugrabitev in prisilnih spreobrnitev deklet in žensk, po navedbah nemškega spletnega portala KNA pa je število neprijavljenih primerov verjetno še precej večje. Prizadete so predvsem pripadnice krščanske in hindujske vere ter sikhov. Po podatkih organizacije Pomoč Cerkvi v stiski se število ugrabitev povečuje predvsem v pokrajini Pandžab.

Kristjani v Pakistanu, ki ima več kot 200 milijonov prebivalcev, predstavljajo približno dvoodstotno manjšino, muslimanov je okoli 96 odstotkov.

Dekleta so običajno ugrabljena čez dan, na ulicah sredi mest. Ugrabitelji se nato obrnejo na skrajniške krajevne duhovnike, ki izdajo islamske poročne pogodbe, s katerimi potrdijo prisilne poroke. Policija poročila obravnava pozno ali pa jih sploh ne, kar velja tudi za sodne postopke. Poleg tega si številne družine ne morejo privoščiti pravne pomoči. Kristjani v Pakistanu, ki ima več kot 200 milijonov prebivalcev, predstavljajo približno dvoodstotno manjšino. Muslimanov je okoli 96 odstotkov.

V zadnjem času se je sicer večkrat zgodilo, da so pakistanska sodišča razsodila v korist ugrabljenih deklet in žensk. Pravni položaj je jasen: deklice v Pakistanu lahko sklenejo zakonsko zvezo pri 16 letih, dečki pa pri 18 letih. V provinci Sindh na jugovzhodu države je vlada določila, da morajo biti tudi dekleta ob poroki stara najmanj 18 let, s čimer je otroška poroka postala kaznivo dejanje.

Kristjani v Pakistanu so izpostavljeni nenehnemu preganjanju. FOTO: Vatican Media

Kristjanka ugrabljena med potjo na delo

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve versko spodbujenega nasilja, ki ga obhajamo danes, organizacija Pomoč Cerkvi v stiski izrecno opozarja na primer 15-letne Sabe Masih iz Faisalabada: dekle iz krščanske družine je bilo ugrabljeno na poti na delo. »Ugrabitelj se je ustavil poleg mene v rikši,« je povedala v pogovoru za omenjeno človekoljubno organizacijo, dva sostorilca na motorju pa sta jo pomagala zvleči v notranjost.

Ugrabljeno dekle se je zbudilo v 200 kilometrov oddaljenem mestu.

»Nato so mi na obraz položili robček, ki je bil prepojen s kemikalijami, in onesvestila sem se,« je povedala Masihova. Zbudila se je v 200 kilometrov oddaljenem mestu. Ugrabitelj je bil njen muslimanski sosed. Ko so njeni starši odšli na policijo, so jim policisti povedali, da se je njihova hči poročila z ugrabiteljem in da morajo počakati na islamsko poročno pogodbo. Masihova je bila medtem osvobojena s pomočjo človekoljubne katoliške organizacije.

Kupi v trgovini

Akcija
Knjiga četrtletja
SOS kristjanov
Družbena vprašanja
29,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh