Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pakistanci prepovedali predstavitev Malaline knjige

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 31. 01. 2014 / 11:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pakistanci prepovedali predstavitev Malaline knjige

Pakistanci prepovedali predstavitev Malaline knjige

Prepovedana objava avtobiografije deklice, ki je po vsem svetu postala simbol boja proti talibanom.

»Sramota, sramota, sramota!«: Pakistanski aktivist Tahir Anjum ne izbira besed ob odzivu na odločitev območnih oblasti v pokrajini Khyber Pakhtunkhwa o prepovedi predstavitve avtobiografije Malale Yousafzai. Minuli torek naj bi na univerzi v Pešavarju predstavili knjigo z naslovom »Jaz sem Malala« (I am Malala) izpod peresa mladega pakistanskega dekleta, ki je postalo simbol v prizadevanjih za izobraževanje žensk in upora proti nasilju talibanov in islamistov. Dan pred načrtovano predstavitvijo so območne oblasti – dva ministra, nato pa še policisti – prisilile direktorja študijskega centra, naj »iz neimenovanih razlogov v prid javnega reda in varnosti« dogodek prekliče. Univerza je poskusila z mirnim uporom, toda na koncu so prevladale grožnje in opozorila v slogu mafije.

Organizacije za varovanje človekovih pravic in člani civilne družbe obljubljajo, da bodo dogodek v naslednjih dneh izpeljali, toda ostaja grenak priokus, da so oblasti zlorabile svoj položaj in grobo kršile svobodo misli. »Ali je to naša demokracija?« se sprašuje Tahir Anjum: »Stvarnost, v kateri ne moremo predstaviti knjige, ki jo je napisala deklica?« Anjum dodaja, da omenjeni dogodek zlahka »postavijo ob bok dejanjem najkrutejših diktatorjev« in da odseva »vse hujšo talibanizacijo« države.





Prepoved predstavitve Malaline knjige je v Pakistanu izzvala veliko ogorčenja in sprožila burno razpravo o svobodi izražanja ter o vse pogostejšem kršenju najosnovnejših človekovih pravic. Spor se je dotaknil tudi članov pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf Party, ki jo je ustanovil nekdanji sloviti igralec kriketa Imran Khan. Svoje neodobravanje odločitve območnih oblasti v Pešavarju so izrazili preko socialnega omrežja Twitter: »Ne morem razumeti, zakaj so v Pešavarju prepovedali predstavitev Malaline knjige. Naša stranka verjame v svobodo govora in v možnost razprave, ne pa v cenzuro mnenj.«

Malala Yousafzai, ki je lani prejela nagrado Saharova za svobodo misli, je bila žrtev napada talibanov v Swat Valley, goratem predelu pokrajine Khyber Pakhtunkhwa na meji z Afganistanom, trdnjavo islamskih skrajnežev. Ustreljena je bila, ko se je s šolskim avtobusom vračala domov. Življenje mladega dekleta je bilo z valom mednarodne solidarnosti rešeno. Malala je pozornost svetovne javnosti zbudila že leta 2009, v starosti 11 let, ko je na blogu pakistanske spletne strani britanske medijske hiše BBC obsodila napade pakistanskih islamistov na izobraževalne ustanove za ženske.


Vir: www.asianews.it
Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh