Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeška komisija za zaščito otrok: v ospredju zaščita žrtev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 02. 2014 / 09:25
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeška komisija za zaščito otrok: v ospredju zaščita žrtev

Papeška komisija za zaščito otrok: v ospredju zaščita žrtev

»Cerkev mora primere spolnih zlorab iz preteklosti še jasneje predelati in o njih bolj odprto spregovoriti.«
Nova vatikanska Komisija za zaščito otrok želi s svojim delom, ki ga bo pričela v kratkem, predvsem izboljšati oskrbo žrtev spolnih zlorab. »Komisija bi morala služiti zaščiti otrok in mladostnikov in med drugim razvijati modele pastoralne pomoči za žrtve spolnih zlorab«, je v pogovoru za hamburški »Zeit« dejal jezuitski pater in profesor psihologije na Papeški univerzi Gregoriana, Hans Zollner. Nedavno kritiko ženevske komisije Združenih narodov za zaščito otrok, da ravnanje katoliške Cerkve v primeru spolnih zlorab še vedno ni zadovoljivo, je Zollner označil kot »nestvarno«.

P. Zollner je bil leta 2012 med soustanovitelji katoliškega središča za zaščito otrok, ki je nastalo na pobudo nadškofije München in Freising ter univerze Gregoriana. Omenjeno središče naj bi se konec letošnjega leta preselilo v Rim. Igralo naj bi pomembno vlogo pri delu komisije za zaščito otrok, ki naj bi bila na papeževo željo sestavni del Kongregacije za nauk vere.


Komisija pa ne bo mogla samostojno izpolniti vseh pričakovanj Združenih narodov do Vatikana, »ne bo mogla denimo sama obravnavati vseh primerov spolnih zlorab po svetu«, je jezuitski pater komentiral kritiko Združenih narodov: »To bi morale početi škofovske konference in redovne pokrajine po posameznih državah, najbolje ob pomoči neodvisnih izvedencev«.P. Zollner je kritično ocenil odnos Cerkve do primerov spolnih zlorab v preteklosti. Po njegovem mnenju bi morala Cerkev stare primere spolnih zlorab še jasneje predelati in o njih bolj odprto spregovoriti. Potrebo po izboljšanju jezuit vidi tudi na področju preglednosti notranjecerkvenih sodnih postopkov, na področju opremljenosti sodišč in predvsem pri nudenju pomoči žrtvam.

Novo vatikansko komisijo podpirajo kardinal Sean O'Malley, bostonski nadškof in član kardinalskega sveta, ki svetuje papežu Frančišku. Papež je ustanovitev komisije napovedal decembra lani. Po O'Malleyevih besedah gre pri tem predvsem za oskrbo žrtev spolnih zlorab, smernice za preprečevanje in ustrezno izobraževanje cerkvenih sodelavcev. Dodatna naloga komisije naj bi bila še imenovanje oseb za nadzor nad preprečevalnimi ukrepi. Po besedah bostonskega nadškofa bi to lahko bili laiki, redovniki ali pa posebej za to usposobljeni duhovniki.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh