Zapri
Iskanje

Papeški svet za medverski dialog voščil hindujcem ob prazniku luči

Objava: 12. 11. 2012 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papeški svet za medverski dialog voščil hindujcem ob prazniku luči

Ob hindujskem prazniku deepavali je kardinal Tauran izpostavil odgovornost hindujcev, kristjanov in drugih vernikov za vzgojo oseb, predvsem mladih generacij, da bi si prizadevale za mir.
Papeški svet za medverski dialog je tudi letos voščil vsem hindujcem ob njihovem prazniku luči deepavali, ki ga obhajajo jutri, 13. novembra. Kot poroča Radio Vatikan, predsednik omenjenega sveta kardinal Jean-Louis Tauran v sporočilu z naslovom ‘Kristjani in hindujci: vzgajati mlade generacije za mirotvorce’ izpostavlja odgovornost hindujcev, kristjanov in drugih vernikov za vzgojo oseb, predvsem mladih generacij, da bi si prizadevale za mir.

Vzgoja za mir je kolektivna naloga, meni kardinal. “Mir ni le odsotnost vojne, ni sporazum ali dogovor, ki zagotavlja mirno življenje, ampak pomeni živeti celostno in nedotaknjeno, je vzpostavitev harmonije in sad ljubezni.” Starši, učitelji, ostarele osebe, politični in verski voditelji, mirotvorniki, tisti, ki delajo na medijskem področju, so poklicani vzgajati mlade generacije in spodbujati njihovo integriteto. Pomagati mladim, da postanejo graditelji miru, je kolektivna naloga. A da bi mir bil resničen in trajen, mora biti postavljen na stebre resnice, pravičnosti, ljubezni in svobode. Pomembno je, da mlade učimo delovati v duhu iskrenosti, ljubezni in svobode. Pri vzgoji za mir pa je prav tako pomembno, da se kulturne razlike razumejo kot bogastvo in ne nevarnost, piše v sporočilu.

Pri papeškem svetu izpostavljajo tudi vlogo staršev: “Družina je prva šola za mir in starši so glavni vzgojitelji za mir. S svojim zgledom in poučevanjem, imajo enkratno prednost, da otroke vzgajajo za vrednote, ki so bistvene za mirno življenje: vzajemno zaupanje, spoštovanje, razumevanje, poslušanje, altruizem in odpuščanje.” Tudi odgovornost učiteljev in vzgojiteljev v šolah, kolegijih in na univerzah je velika. Njihova naloga je, da mladim zagotovijo vzgojo, ki spoštuje in spodbuja človekovo dostojanstvo ter pospešuje prijateljstvo, pravičnost, mir in sodelovanje za celosten človeški razvoj. Vnašanje duhovnih in moralnih vrednot v vzgojo mlade tudi obvaruje pred ideologijami, ki bi lahko povzročile spore in neslogo.

Kardinal Tauran izpostavlja še pomembno vlogo državnih voditeljev in odgovornih oseb na družbenem, političnem in kulturnem področju. Predvsem verski voditelji so tisti, ki kot duhovni in moralni voditelji morajo spodbujati mlade generacije, naj hodijo po poti miru in postanejo glasniki miru. Mladi sami pa bi morali okrepiti ideale z odgovorno uporabo svobode in pospeševati pristne odnose, da bi tako oblikovali kulturo miru.

Foto: splet

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Filozofija in esejistika
4,17€ Poglej izdelek: Potovanje duše k Bogu
Nalaganje
Nazaj na vrh