Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Bidna označil za nedoslednega, ker kot katoličan podpira splav

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 07. 2022 / 12:30
Oznake: Družba, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2022 / 13:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Bidna označil za nedoslednega, ker kot katoličan podpira splav
Papež Frančišek in Joe Biden oktobra 2021. FOTO: Vatican Media

Papež Bidna označil za nedoslednega, ker kot katoličan podpira splav

Papež Frančišek je ameriškega predsednika Joea Bidna označil za nedoslednega, saj kot katoličan podpira pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Sveti oče je bil tokrat gost v intervjuju za ameriško-mehiško televizijsko mrežo Televisia Univision, v katerem se je dotaknil konec junija sprejeto odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo sodbo Roe proti Wade iz leta 1973 in s tem odpravilo na zvezni ravni uzakonjeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Razveljavitev sodbe izpred pol stoletja pomeni, da bodo o pravici do splava zvezne države odločale same.

»Prepuščam njegovi vesti«

Papež je ponovno obsodil splav in dejal, da je odstraniti človeško življenje popolnoma nepravično. Opozoril pa je na polarizacijo, ki se glede tega vprašanja poraja v ZDA. Duhovnike je papež pozval, naj se ne spuščajo na politično raven, temveč naj se držijo pastoralne dejavnosti, poroča Vatican News. Na vprašanje, kako naj duhovnik ravna v primeru katoliškega politika, ki podpira splav, je papež odgovoril: »To prepuščam njegovi vesti. O svoji nedoslednosti naj se pogovori svojim škofom, s svojim župnikom.«

Vprašanje se je, kot poroča Catholic News Agency, nanašalo na ameriškega predsednika Joe Bidna, ki je kot katoličan v nasprotju z naukom katoliške Cerkve o spoštovanju človeškega življenja od spočetja večkrat podprl pravico do splava. Pretekli konec tedna pa je Biden podpisal izvršni ukaz, s katerim želi po njegovih besedah zaščititi pravico Američank do umetne prekinitve nosečnosti. Biden je podpis označil za »trenutek za obnovitev pravic, ki so nam bile odvzete, in trenutek za zaščito našega naroda pred ekstremistično agendo, ki je v nasprotju z vsem, v kar verjamemo Američani«. Ponovil je, da je bil in ostaja močan zagovornik sodbe Roe proti Wade.

Kardinal Wilton Gregory iz Washingtona se je na to odzval, da katoliška Cerkev uči, da se človeško življenje začne s spočetjem. ter da predsednik ne živi katoliškega nauka.

Ponovno zanikal govorice

V pogovoru je papež, kot poroča Vatican News, odgovarjal tudi na vprašanja glede vojne v Ukrajini, boja proti zlorabam mladoletnikov, pa tudi glede svojega zdravstvenega stanja in govoricah o možnostih njegovega odstopa. »Nobenega namena nimam, da bi odstopil, vsaj za zdaj ne,« je odgovoril papež in dodal, da za zdaj takšnega Božjega klica ne sliši. Če bi prišlo do tega, da bi odstopil, bi ostal v Rimu: »Sem rimski škof. V tem primeru bi bil zaslužni rimski škof.«

Nalaganje
Nazaj na vrh