Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo v Albaniji pozdravil voditelje različnih ver

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 07. 2014 / 13:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo v Albaniji pozdravil voditelje različnih ver

Papež bo v Albaniji pozdravil voditelje različnih ver

Kot smo na naši spletni strani že poročali, bo papež Frančišek 21. septembra obiskal Albanijo. Zdaj pa je Tiskovni urad Svetega sedeža razkril, kakšen je njegov uradni program.

Kot smo na naši spletni strani že poročali, bo papež Frančišek 21. septembra obiskal Albanijo. Zdaj pa je Tiskovni urad Svetega sedeža razkril, kakšen je njegov uradni program. Na enodnevnem obisku se bo srečal s političnimi in verskimi voditelji v Albaniji.

To bo drugi obisk papeža v Albaniji. Leta 1993 je namreč papež Janez Pavel II. z obiskom Tirane odprl državi pot iz predora hermetične zaprtosti. Pred padcem komunizma je bila vera močno zatirana in Albanija je veljala za »prvo ateistično državo na svetu«, kot jo je leta 1967 razglasil predsednik Enver Hodža. Zdaj je v njej živi okoli tri milijone prebivalcev, med katerimi je večina pripadnikov islamske vere, približno šestina je katoličanov, petina pa pravoslavcev.

Sveti oče se bo najprej udeležil slovesnoti na letališču v Tirani, poimenovanem po Materi Tereziji. Tam ga bo pozdravil albanski premier Edi Rama. Nato bo papež odšel v predsedniško palačo, kjer se bo srečal s predsednikom, Bujarjem Nishanijem. Zatem bo spoznal predstvnike civilnih oblasti.

Vrhunec praznovanja bo slovesnosti na Trgu matere Terezije, kjer bo papež daroval mašo, ki ji bo sledila molitev Angelskega češčenja. Nato se bo papež Frančišek na apostolski nunciaturi udeležil skupnega kosila z albanskimi škofi.

Popoldne pa se bo sveti oče na katoliški univerzi Naše Gospe dobrega sveta srečal z voditelji drugih ver in krščanskih veroizpovedi. Zvečer pa bo v Katedrali svetega Pavla molil večernice z duhhovniki, redovniki in redovnicami, semeniščniki ter člani različnih laičnih gibanj.

Zadnji dogodek v natrpanemu urniku bo srečanje z otroki v Centru Betania in predstvniki iz drugih dobrodelnih ustanov v Albaniji. Zvečer se bo od albanskih vernikov poslovil na tiranskem letališču.

Papež bo Albancem namenil predvidoma štiri govore, homilijo med sveto mašo in krajši nagovor pred nedeljsko molitvijo Angelovega češčenja. Obisk bo pod sloganom Skupaj z Bogom nasproti upanju, ki ne razočara, nanaša pa ase na peto poglavje Pavlovega pisma Rimljanom.

Vir: www.news.va, RAdio Vatikan/Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh