Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: bratstvo kot način ustvarjanja zgodovine

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 11. 2021 / 15:07
Oznake: Cerkev, Dogodek, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 15:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: bratstvo kot način ustvarjanja zgodovine
Papež Frančišek je v pismu nagovoril udeležence mednarodne konference o bratstvu FOTO_ Vatican Media

Papež: bratstvo kot način ustvarjanja zgodovine

V Rimu danes in jutri prirejajo mednarodno konferenco na temo »Kultura srečanja: prihodnost medkulturnega in medverskega dialoga«, papež Frančišek pa ob tej priložnosti udeležence spodbuja k bratstvu, ki je način ustvarjanja zgodovine.

Sveti oče z veseljem podpira dogodek v organizaciji Univerze Georgetown in Katoliške akcije, poroča Radio Vatikan. Temo srečanja označuje kot »ključno za naš svet« in v sporočilu udeležencem piše, kako »s svojimi predavanji, članki in skupnimi pobudami mnogim pomagate, da postanejo učitelji in obrtniki kulture, ki pospešuje medsebojno razumevanje«.

Naš svet zna množiti povezave, vendar se danes s težavo poslušamo in razumemo drug drugega.

Po papeževih besedah naš svet zna množiti povezave, »vendar se danes s težavo poslušamo in razumemo drug drugega. Dialog je pristen izraz človeškega bitja, pot, na katero se moramo podati z veliko mero potrpežljivosti, da bi tekmovalnost spremenili v sodelovanje. Svojo energijo moramo usmeriti v vzgojo za spoštljivo odprtost do drugih, jim priznati temeljne pravice in svoboščine.« Papež je prepričan, da je to prava pot za skupno gradnjo prihodnosti.

Udeležence konference v sporočilu spodbudi, naj delujejo na način, da bodo »razlike soobstajale« z medsebojnim »vključevanjem, bogatenjem in razsvetljevanjem«, kajti »bratstvo, razumljeno v svojem najglobljem pomenu, je dejansko način ustvarjanja zgodovine, je naloga, h kateri vas vabim, da se odločno zavežete,« piše Frančišek.

Konferenca: raziskati pomen in vlogo kulture srečanja

Mednarodna konferenca o kulturi srečanja in prihodnosti medkulturnega ter medverskega dialoga želi obeležiti prvo obletnico izzida papeževe okrožnice Vsi smo bratje ter v tej smeri raziskati pomen in vlogo kulture srečanja za Cerkev in svet.

Udeležence bosta nagovorila kardinala Luis Antonio Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, in Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, sicer pa bodo zbrani na zasedanju obravnavali novosti okrožnice Vsi smo bratje, ki jo je papež podpisal 3. oktobra lani v Assisiju, in Dokumenta o človeškem bratstvu za svetovni mir in skupno sobivanje, ki sta ga 4. februarja 2019 v Abu Dabiju podpisala Frančišek in veliki imam Al-Azharja, Mohamed al-Tayyeb.

Pojem kulture srečanja poudarja pomen ponižnosti, velikodušnosti in potrpežljivosti kot temeljev za ploden dialog, ki lahko preseže kulturne, verske in politične razlike.

Prireditelji konference izpostavljajo, da je bila kultura srečanja za Jorgeja Maria Bergoglia značilna že v obdobju, ko je bil še nadškof v Buenos Airesu, pred njegovo izvolitvijo na papeški položaj. Gre za pojem, ki poudarja pomen ponižnosti, velikodušnosti in potrpežljivosti kot temeljev za ploden dialog, ki lahko preseže kulturne, verske in politične razlike.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh