Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Assisiju: prvo potovanje po karanteni

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 10. 2020 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.10.2020 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Assisiju: prvo potovanje po karanteni

Papež v Assisiju: prvo potovanje po karanteni

Slovesno bogoslužje in podpis okrožnice v rojstnem mestu sv. Frančiška Asiškega.

Foto: Vatican Media

Bilo je eno najkrajših papeških potovanj v zgodovini in prvo od začetka epidemije koronavirusa, ki je korenito pretresla ves svet: papež Frančišek je minulo soboto popoldne obiskal Assisi, kjer je v kripti bazilike sv. Frančiška obhajal slovesno bogoslužje.

Svete maše se je smela udeležiti le peščica ljudi, med njimi so bili predvsem redovniki sv. Frančiška ter asiška škof in župan. Skoraj vsi udeleženci bogoslužja so nosili zaščitne maske. Papež Frančišek, odet v bel mašni plašč, okrašen z zlatim križem, je sveto mašo na grobu svetnika, čigar god vsako leto obhajamo 4. oktobra, daroval brez maske na obrazu.


Foto: Vatican Media

Bogoslužje brez pridige in brez rokovanja med pozdravom miru

Papeževo potovanje je bilo označeno kot zasebno; Frančišek je v Assisi pripotoval iz Rima, vmes se je opoldne ustavil na kosilu v samostanu klaris v umbrijskem mestecu Spello. V Assisiju je povorko papeževih vozil za varovalno ograjo spremljalo nekaj ljudi. Sveti oče je krajši čas molil v baziliki sv. Klare, nato pa se je odpeljal proti baziliki sv. Frančiška.

Bogoslužje v mali, sodobni kripti dvojne gotske bazilike se je začelo s krajšo zamudo. Pridige ni bilo, namesto tega so se zbrani po prebranem evangeljskem odlomku zaustavili v trenutku tišine in molitve, zaradi možnosti prenosa virusa pa so se odpovedali rokovanju med pozdravom miru. Celotno resno ozračje bogoslužja je spominjalo na svete maše, ki jih papež vsako jutro obhaja v kapeli Doma sv. Marte v Vatikanu.


Foto: Vatican Media

Podpis nove okrožnice

Frančišek je prvi papež, ki se je poimenoval po asiškem ubožcu. Assisi je obiskal že večkrat, prvič 4. oktobra 2013, dobrega pol leta po izvolitvi na papeški položaj. Zaradi epidemije koronavirusa je Vatikan marca letos sicer odpovedal vsa načrtovana papeževa potovanja.

Po maši je papež med spontanim aplavzom navzočih na oltarju kripte podpisal svojo tretjo okrožnico z naslovom Vsi bratje. Ob tem je na kratko spregovoril in se zahvalil prvemu oddelku vatikanskega državnega tajništva za delo pri pripravi besedila. Družbena okrožnica izhaja iz navedka sv. Frančiška Asiškega, v tiskani obliki pa je uradno izšla včeraj, po papeževi opoldanski molitvi angelovega češčenja.

Pozdrav vsakemu frančiškanu posebej

Dogodek v Assisiju je bil prvi javni podpis papeške okrožnice v novejši zgodovini. Papež je s tem želel izpostaviti frančiškanski navdih za novi dokument. Izhajajoč iz besed sv. Frančiška Asiškega papež v besedilu piše o družbeni ureditvi po končani epidemiji koronavirusa.

Po bogoslužju v kripti bazilike sv. Frančiška se je papež srečal še z brati frančiškani iz sosednjega samostana. Kot je po srečanju pojasnil tiskovni predstavnik samostana, je sveti oče osebno pozdravil vsakega izmed 65 navzočih bratov.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh