Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Cerkev mora biti po vsem svetu kot solidarna družina

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 09. 2013 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Cerkev mora biti po vsem svetu kot solidarna družina

Papež: Cerkev mora biti po vsem svetu kot solidarna družina

Frančišek med včerajšnjo splošno avdienco: kristjani se morajo upirati skušnjavi samozadostnosti v majhnih skupinah.

Papež Frančišek je izrekel podporo odprtosti vesoljne Cerkve v kulturni raznolikosti in zavrnil »zasebno« cerkveno življenje v zaprtih prijateljskih krogih. Kristjani se morajo upirati skušnjavi samozadostnosti v majhnih skupinah, kjer se pogled za sočloveka, pogled preko ograde in solidarnost s preganjanimi kar nekako izgubi, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Kristjani po vsem svetu bi se morali razumeti »kot ena velika družina« in si tako tudi deliti svoje skrbi in stiske.

Cerkev je »ena in edina za vse, ni ločene Cerkve za Evropejce, za Afričane, za Američane, za Azijce in za prebivalce Oceanije«. Cerkev je »na vseh krajih enaka«, je dejal papež Frančišek. S kulturnega vidika pa je izjemno raznolika, je pojasnil in ob tem navedel primer mavrične pisanosti na letošnjem svetovnem dnevu mladih v brazilskem Riu de Janeiru, ki se ga je udeležil tudi sam.

V veri obstaja vesoljna edinost, saj v Katekizmu katoliške Cerkve beremo, da ima katoliška Cerkev, razširjena po vsem svetu, eno samo vero, eno samo zakramentalno življenje, eno apostolsko nasledstvo, eno skupno upanje, isto ljubezen, je množici več deset tisoč zbranih vernikov pojasnil sveti oče. Edinost v veri, upanju, ljubezni, zakramentih, službi – to so po papeževih besedah stebri, ki podpirajo in držijo skupaj to eno veliko zgradbo Cerkve. Enako velja za vsako najmanjšo župnijo, za najbolj odročen kotiček te zemlje: povsod je ena Cerkev, mi pa smo doma, smo družina, smo bratje in sestre.

To pomeni, da moramo katoličani občutiti tudi usodo preganjanih kristjanov po svetu in zanje moliti. Vsak katoličan bi se moral vprašati, ali v resnici živi to edinost. »Ali pa me morda sploh ne zanima, ker sem varno zaprt v svoji maljhni skupini ali pa celo sam v sebi?«, je na vest vseh vernikov potrkal papež Frančišek.

Katoličani, pravoslvni in protestanti bi si morali prizadevati za »vidno edinost«, je med včerajšnjo splošno avdienco še dejal sveti oče. Razdeljena Cerkev namreč ni v skladu z Božjo voljo. Edinost v veri je Božji dar, ki pa ga ljudje pogosto s težavo živimo. Papež je ob tem izpostavil apostola Pavla, ki v svojem pismu Efežanom vernike poziva k edinosti.

Vir: Kathpress / RV

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh