Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V lekarnah ponovno brezplačni testi za samotestiranje, kako bo s testiranji v Avstriji?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 29. 08. 2022 / 06:00
Oznake: Covid, Šolstvo
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
V lekarnah ponovno brezplačni testi za samotestiranje, kako bo s testiranji v Avstriji?
Za posameznega učenca in dijaka bo na mesec na voljo deset brezplačnih testov za samotestiranje. FOTO: Pixabay

V lekarnah ponovno brezplačni testi za samotestiranje, kako bo s testiranji v Avstriji?

Od danes bodo za učence, dijake in študente v lekarnah na voljo hitri testi za samotestiranje, ki bo ob trenutnih epidemičnih razmerah zanje prostovoljno. Upravičeni bodo do desetih testov na mesec. V lekarniški zbornici ob tem prosijo za strpnost v primeru pomanjkanja testov.

Vsak učenec, dijak, mladostnik, vključen v zavod za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter študent bo od ponedeljka mesečno upravičen do prevzema 10 brezplačnih testov za samotestiranje na novi koronavirus. Sredstva za njihov nakup bo vlada zagotovila iz proračuna.

Po teste ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja

Prostovoljno izvajanje samotestiranja s hitrimi antigenskimi testi v vzgoji in izobraževanju ureja v četrtek sprejeti odlok vlade o začasnem ukrepu uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na koronavirus. Odlok narekuje, da upravičenci teste pridobijo v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja. 

Študenti bodo morali predložiti še potrdilo o šolanju in osebni dokument. Tujci, ki nimajo kartice zdravstvenega zavarovanja, pa bodo morali predložiti potrdilo o šolanju in osebni dokument.

Starši mladoletnih šolarjev in polnoletni dijaki bodo komplete testov za samotestiranje na koronavirus lahko prevzeli s svojo kartico zdravstvenega zavarovanja. FOTO: Pixabay

V Lekarniški zbornici Slovenije so v sporočilu za javnost spomnili, da je vlada v četrtek med upravičence do brezplačnih hitrih testov nepričakovano umestila tudi študente. Zato vljudno prosijo za razumevanje vseh upravičencev, saj lahko pride do motene preskrbe s testi, navaja STA

V primeru pozitivnega rezultata hitrega testa bo moral posameznik obvestiti osebnega zdravnika, ki ga bo napotil na testiranje k pooblaščenemu izvajalcu testiranja. Rezultata samotestiranja namreč ne bodo vnašali v Centralni register podatkov o pacientih, zato pridobitev digitalnega covidnega potrdila ne bo mogoča, navaja odlok.

So se pa lekarne na izdajo testov pripravljale na podlagi medijskih objav in neuradnih informacij, saj so želele po najboljših močeh prispevati k varnemu začetku šolskega leta, je poudarila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. »Vsekakor bomo ponovno naredili vse, kar je v naši moči, da zagotovimo nemoteno preskrbo s hitrimi testi za vse upravičence,« je poudarila.

Ukrep na predlog posvetovalne skupine NIJZ

Vlada poudarja, da je bil ukrep pripravljen v skladu s priporočili posvetovalne skupine za spremljanja gibanja koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel. Skupina v prvi fazi epidemije covida-19 v vzgoji in izobraževanju priporoča prostovoljno samotestiranje na domu za posameznike. V drugi fazi, ki bi nastopila ob poslabšanju epidemične slike, pa skupina predlaga vsakotedensko samotestiranje, ki bi bilo obvezno za vse učence, dijake, študente in udeležence izobraževanja odraslih. 

V Avstriji se šolsko leto začenja brez mask in testiranj

Medtem ko se bo v Avstriji šolsko leto začelo brez zaščitnih mask in obveznih testiranj. »Kot na drugih področjih se moramo tudi v šoli naučiti živeti s covidom-19,« v sporočilu za javnost poudarja avstrijsko ministrstvo za šolstvo. Obvezna testiranja in maske so v trenutni fazi pandemije predvideni le v določenih primerih in omejeni na 14 dni.

»Novo šolsko leto lahko začnemo tako, kot smo prejšnje zaključili,« je novinarjem danes dejal avstrijski minister za šolstvo Martin Polaschek. Ministrstvo za šolstvo sicer ob začetku šolskega leta priporoča prostovoljno testiranje vseh šolarjev. Šole bodo prihodnji teden, ko se bo v ponedeljek znova začel pouk, tudi dobile antigenske teste za učence, učitelje in zaposlene na šolah. Za drugi teden šolskega leta pa bodo učenci po želji dobili tri teste, ki jih bodo izvedli doma.

Vsak okuženi dijak brez simptomov se bo sam odločil, ali bo prišel k pouku

Ob posebej visokem tveganju za okužbo z novim koronavirusom lahko šole za največ dva tedna odredijo obvezno uporabo mask in obvezno testiranje, za dlje pa le z dovoljenjem pristojnih oblasti. Te bodo tudi odločale, ali sme šola izvajati pouk na daljavo. 

Kljub kritikam minister Polaschek vztraja, da bodo srednješolci, okuženi z novim koronavirusom, a brez simptomov, lahko prišli k pouku z zaščitno masko tipa FFP2. Pojasnil je še, da se bo vsak okuženi dijak brez simptomov sam odločil, ali bo prišel k pouku, saj da gre za subjektivno odločitev glede na počutje.

Nalaganje
Nazaj na vrh