Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek je osebnost leta revije »Time«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 12. 2013 / 08:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek je osebnost leta revije »Time«

Papež Frančišek je osebnost leta revije »Time«

Utemeljitev: »Kar tega papeža tako razlikuje od drugih, je hitrost, s katero je izpolnil pričakovanja milijonov ljudi, ki so nad Cerkvijo že obupali.«

Revija »Time« je papeža Frančiška razglasila za »osebnost leta 2013«. Predstavniki revije so svojo izbiro včeraj razglasili v New Yorku.

Frančiška, ki bo 17. decembra dopolnil 77 let, so v utemeljitvi označili kot »najvplivnejši globalni vir novic« v zadnjih dvanajstih mesecih. Na seznamu kandidatov za osebnost leta so poleg Jorgeja Maria Bergoglia še nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden, sirski predsednik Bašar Assad, ameriški senator Ted Cruz in aktivistka za istospolno usmerjene Edith Windsor.

»Kar tega papeža tako razlikuje od drugih, je hitrost, s katero je izpolnil pričakovanja milijonov ljudi, ki so nad Cerkvijo že obupali«, sta zapisala pisca naslovnega prispevka v omenjeni reviji, Howard Chua-Eoan in Elizabeth Dias. »V nekaj mesecih je Frančišek pot ozdravljenja Cerkve pripeljal na pot uspeha

Revija »Time« od leta 1927 vsako leto razglasi »Osebnost leta«. Prvo ime, okronano s tem naslovom, je bil pilot Charles Lindbergh, ki je preletel Atlantski ocean, lansko leto je bil na vrsti ameriški predsednik Barack Obama.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je odločitev revije pozdravil, ob vsej medijski pozornosti, ki jo svetovna občila namenjajo papežu Frančišku, pa ob tem ni pokazal posebnega presenečenja. »Pozitivno znamenje je, da eno najprestižnejših priznanj na področju mednarodnega tiska podelijo nekomu, ki svetu oznanja duhovne, verske in moralne vrednote ter govori v korist miru in večje pravičnosti«, je za Radio Vatikan pojasnil p. Lombardi in zagotovil, da »papež ne išče slave in uspeha, kajti svojo službo opravlja zaradi oznanjevanja evangelija Božje ljubezni do vseh. Če to priteguje ženske in moške in jim daje upanje, je papež zadovoljen. In če ta izbira osebnosti leta pomeni, da so mnogi to sporočilo razumeli, se bo papež zagotovo razveselil«.

Frančišek je tretji papež, ki ga je revija »Time« imenovala za osebnost leta. Pred njim sta ta naziv prejela že papeža Janez XXIII. leta 1962 in Janez Pavel II. leta 1994.

Vir: Kathpress / RV

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh