Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež in Obama: podobnosti in razlike

Za vas piše:
Kathpress
Objava: 02. 07. 2009 / 07:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež in Obama: podobnosti in razlike

V petek bo sveti oče ameriškega predsednika sprejel v Vatikanu

Naposled je določen datum obiska ameriškega predsednika Baracka Obame pri papežu Benediktu XVI. V času zasedanja gospodarsko najrazvitejših držav sveta G-8 v Italiji med 8. in 10. julijem letos bo sveti oče 10. julija v avdienco prvič sprejel novega ameriškega predsednika. Datum sta potrdila tako Vatikan kot Bela hiša. Tiskovni predstavnik Bele hiše je k temu dodal, da bo ameriškega predsednika na obisku v Vatikanu spremljala tudi ameriška prva dama Michelle Obama.

Pogovori med obema voditeljema naj bi obsegali izredno široko paleto tematik, ‘vključno s skupno vero v dostojanstvo vsakega človeka’. Z ozirom na natrpan urnik ameriškega predsednika bodo v Vatikanu naredili izjemo in bo do srečanja v nasprotju s siceršnjo vatikansko politiko prišlo v popoldanskem času.

V Vatikanu nestrpno pričakujejo srečanje z novim prebivalcem Bele hiše. V svoji brzojavni čestitki 5. novembra lani je papež Benedikt XVI. izvolitev Obame označil kot ‘zgodovinski dogodek’. Novemu predsedniku je zagotovil svoje molitve, da bi v času svojega mandata doprinesel k izgradnji sveta v ‘miru, solidarnosti in pravičnosti’. Ravno pri političnih vprašanjih kot so mir, razorožitev in varovanje okolja se med Svetim sedežem in novo ameriško vlado pojavljajo nesoglasja, ki jih v času Busheve administracije ni bilo. Za vatikanske diplomate je še posebej pomembno prizadevanje ameriškega predsednika za mir na Bližnjem vzhodu, kar bo najverjetneje tudi tema pogovorov med svetim očetom in Barackom Obamo.

Manj podobnosti med politiko Svetega sedeža in ameriške vlade najdemo pri obravnavi etičnih vprašanj kot so splav, raziskave na izvornih celicah in istospolno partnerstvo. Že v času predvolilnega boja so v tej povezavi ameriški škofje izrazili kritiko do stališča demokratov.

Benedikt XVI. in vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone bosta v pogovoru z ameriškim predsednikom odprto predstavila svoje stališče, kot sta to storila med srečanjem z visoko predstavnico ameriške vlade, katoličanko Nancy Pelosi. Pelosijeva med svojim obiskom Vatikana ni bila deležna zasebne avdience, pač pa se je papež z njo sestal v času redne tedenske splošne avdience.

Vatikan ima visoka pričakovanja do moči ameriške politike. Pri Svetem sedežu cenijo v Ameriki tradicionalno pozitivno naravnanost do vere in idealov kot so svoboda, demokracija, enakost in človekovo dostojanstvo. Benedikt XVI. se bo v pogovoru na štiri oči z ameriškim predsednikom gotovo pogovarjal tudi o skupnih vrednotah.

Opazovalci že nestrpno pričakujejo, kako bo potekalo prvo srečanje med papežem Benediktom XVI. in ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Kljub razlikam v politiki do vojne v Iraku je bil odnos med Svetim sedežem in republikancem Georgem W. Bushem vedno izrazito prijateljski, ni pa bilo moč spregledati razlik v politiki demokrata Billa Clintona, ki je na področju etičnih vprašanj zagovarjal podobna stališča kot Barack Obama.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh