Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež izrazil zahtevo po uvedbi konfesionalnih šol na Kubi

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 03. 2012 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež izrazil zahtevo po uvedbi konfesionalnih šol na Kubi

Pri slovesnem bogoslužju v Havani, ki ga je z uvodnimi mislimi pričel kardinal Ortega, se je zbralo okoli 200.000 vernikov; Benedikt XVI. meni, da ‘Kuba in svet potrebujeta spremembe’.

Papež Benedikt XVI. je včeraj med slovesnim bogoslužjem v Havani spomnil na kubanskega duhovnika Felixa Varelo (1788-1853), nekdanjega borca za družbeno reformo in predhodnika borcev za kubansko neodvisnost, in obenem izrazil zahtevo po uvedbi konfesionalnih šol in univerz na Kubi. Kot je poudaril sveti oče, pravica do verske svobode tako za posameznika kot tudi v razsežnosti celotne skupnosti vernikov razodeva enotnost človeške osebe, ki je obenem državljan in veren kristjan. Verska svoboda vernim daje pravico, da tudi sami prispevajo k izgradnji sodobne družbe.

Slovesnega bogoslužja s papežem Benediktom XVI. v kubanski prestolnici se je udeležilo okoli 200.000 vernikov, z uvodnimi mislimi pa ga je pričel havanski nadškof kardinal Jaime Ortega y Alamino. Udeležba katoličanov v družbenem življenju krepi sožitje in ustvarja ugodne pogoje za mir in usklajen razvoj, je dejal papež in pojasnil, da Cerkev ne zahteva nikakršnih privilegijev, kadar poudarja to pravico. Prizadeva si le za zvestobo svojemu Stvarniku, kajti zaveda se, da tam, kjer je prisoten Kristus, človek raste v svoji človečnosti in najde svojo trdnost.

Pričevanje za Kristusa naj bi bilo moč podajati ‘v katehezi, pa tudi na šolskem in univerzitetnem področju’, je poudaril Benedikt XVI. Upati smemo, da bo tudi pri tem ‘kmalu prišlo do trenutka, ko bo Cerkev na področju izobraževanja lahko prispevala sadove svojega poslanstva’.

Kot vzor kubanskemu ljudstvu je sveti oče spomnil na duhovnika in učitelja Felixa Varelo, ‘slovitega sina prestolnice Havane, prvega učitelja, ki je svoj narod naučil razmišljati in s tem vstopil v kubansko zgodovino’. Pater Varela je ljudem pokazal pot k resničnim spremembam v družbi, saj si je prizadeval za vzgojo krepostnega človeka, na katerega temelju je gradil dostojanstven in svoboden narod. Postopek za beatifikacijo kubanskega duhovnika, ki se je po ponovni vzpostavitvi absolutizma v španskem cesarstvu moral umakniti v Združene države Amerike, je v polnem teku.

Foto: www.news.va

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh